På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Framtidsforskare
Spela filmen

Framtidsforskare

Vad händer med jobben och våra liv i övrigt i en värld där datorer, maskiner och robotar alltmer ersätter mänsklig arbetskraft? "Brinner" du för den frågan och "lever hellre i framtiden" än i nutiden, då är kanske yrket som framtidsforskare, trendspanare eller framtidsstrateg - helt rätt yrke för dig!

Framtidsforskare försöker, genom att anaIysera dåtiden och nutiden, förutse framtiden. Framtidsforskare får fram och presenterar trender och framtidsbilder som är avsedda att utmana och väcka nya kreativa tankar.

Framtidsforskare kan samtidigt ofta också agera som trendspanare eIIer som framtidsstrateger.

Framtidsforskare hjälper organisationer att ta kontrollen över sin egen framtid och skapa en framtidsberedskap. Man gör det genom att kartlägga företagets/organisationen marknad, göra intervjuer, leta fram trender inom relevanta områden, studera alternativa affärsmodeller. Sedan sammanställer framtidsforskaren resultaten och presenterar detta för företaget/organisationen och kan även rekommendera strategier och konkreta åtgärder för att säkra företagets/organisationens framgång i framtiden. 

Du som är intresserad av yrket Framtidsforskare, kanske också viII kika på andra forskaryrke. Nedan hittar du flera förslag.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobba som just framtidsforskare. Var god se avsnitt UTBILDNING i yrkespresentationen Forskare.

Futurologist
Framtidsforskare kan arbeta som futurologist, dvs med att ge råd om i vilken riktning företaget eller organisationen ska röra sig. I jobbet som futurologist ingår det bl.a att ha koll på trender, teknisk utveckling och beteendemönster hos kunder.

Lilla ordboken

Bioprenör- ett ord för "Entreprenör eller Innovatör inom ett eller flera områden, t.ex Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".

Framtidens fysiska butik
Var god läs boken "Framtidens fysiska butik" i pdf-format på handelsradet.se/wp-content/uploads.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.