Framtidsforskare
Spela filmen

Framtidsforskare

Vad händer med jobben och våra liv i övrigt i en värld där datorer, maskiner och robotar alltmer ersätter mänsklig arbetskraft? "Brinner" du för den frågan och "lever hellre i framtiden" än i nutiden, då är kanske yrket som framtidsforskare, trendspanare eller framtidsstrateg - helt rätt yrke för dig!

Framtidsforskare försöker, genom att analysera dåtiden och nutiden, förutse framtiden. Framtidsforskare får fram och presenterar trender och framtidsbilder som är avsedda att utmana och väcka nya kreativa tankar.

Framtidsforskare kan samtidigt ofta också agera som trendspanare eller som framtidsstrateger.

Framtidsforskare hjälper organisationer att ta kontrollen över sin egen framtid och skapa en framtidsberedskap. Du gör det genom att kartlägga företagets marknad, göra intervjuer, leta fram trender inom relevanta områden, studera alternativa affärsmodeller. Sedan sammanställer framtidsforskaren resultaten och presenterar detta för företaget/organisationen och kan även rekommendera strategier och konkreta åtgärder för att säkra företagets/organisationens framgång i framtiden.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att du får arbete som just framtidsforskare.

Övrigt

Framtidsforskare kan arbeta som futurologist, dvs med att ge råd om i vilken riktning företaget eller organisationen ska röra sig. I jobbet som futurologist ingår det bl.a att ha koll på trender, teknisk utveckling och beteendemönster hos kunder.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  11 Lediga jobb som framtidsforskare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.