På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Forskarassistent

Forskarassistent

Forskarassistent är en akademisk karriäranställning som på senare år är mer ovanlig. Exempel på ett lärosäte där yrkestiteln fortfarande används är Chalmers Tekniska Högskolan i Göteborg.

Forskarassistent bör inte förväxlas med forskningsassistent, som fungerar som assistent i ett forskningsprojekt och vanligen inte kräver högre examen. 

I de sedvanliga arbetsuppgifterna för en Forskarassistent ingår bl.a. informationsinhämtning, kontakt med myndigheter samt publicering av rapporter på svenska och ofta även på engelska, vilket sker i nära samarbete med andra forskarassistenter och forskare.

Utbildning

För att arbeta som forskarassistent krävs det doktorsexamen, dvs lång utbildning på avancerad nivå, en postdoc vistelse (forskararbete utomlands) är allt som oftast mycket meriterande.

Mycket goda kunskaper i engelska är nästan alltid ett krav för att få jobb som forskarassistent.

Personliga egenskaper

I arbetsuppgifter som forskarassistent ingår vanligtvis väldigt många dagliga kontakter med forskare, myndigheter och med allmänheten, därför är kommunikationsförmåga samt mycket god samarbetsförmåga en kompetens av hög betydelse inom yrket.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.