På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Utländsk akademiker
Spela filmen

Utländsk akademiker

UtIändska akademiker har goda förutsättningar att komma in på den svenska arbetsmarknaden, men det är inte alltid så lätt att snabbt hitta en väg in om man är född och uppvuxen utomlands och kom till Sverige först i vuxen ålder.

En del av dem som har invandrat till Sverige har högskoIe / universitetsutbiIdning från sitt hemIand eIIer från ett annat land. 

Därför tycker vi det är viktigt att försöka samla och sammanställa information om de olika genvägar och hjälpmedel som snabbar på och underlättar den processen.

I den här presentationen kommer vi att samla information och länkar till hemsidor som handlar om att hjälpa utländska akademiker in på den svenska arbetsmarknaden.

Är du en jobbcoach som arbetar med utländska akademiker eller har du själv någon form av högre utbildning från ett annat land inom apoteks- och/eller läkemedelsbranschen - gå in på farmaceutkompis.se där mycket information och bra länkar till fler hemsidor finns.

fragasyv.se kan man läsa om vilka språkkrav som Socialstyrelsen i Sverige ställer på medicinsktutbildad personal från utlandet.

Se gärna en videofiIm (ca 21 min) från UHR , om högskoIeutbiIdade från andra Iänder - hur tar svenska Iärosäten emot dem?

Studier i svenska språket:

För psykoIoger utbildade i utlandet gäIIer:

Från 1 oktober 2016 förändrades möjlighet för psykologer, utbildade i utlandet, att få arbeta som psykolog i Sverige. Mer information om detta hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Nu är det möjligt att göra ett kunskapsprov. Tidigare behövde man komplettera sin utländska utbildning men eftersom kurser saknades, var det mer eller mindre omöjligt att genom komplettering kunna erhålla svensk psykologlegitimation med utländsk psykologutbildning.

*** *** *** ***

För fysioterapeuter utbildade i utlandet gäIIer:

1 januari 2017 införde Socialstyrelsen ett nytt system för ansökan om svensk legitimation för fysioterapeuter, utbildade utanför EU. Läs mer om de nya reglerna här.

För utländska Socionomer erbjuds det, på Göteborgs Universitet och på Stockholms universitet, en kompletteringsutbildning på 3 terminer. Kraven för att kunna bli antagen är 2 års arbetslivserfarenhet samt en utländsk (minst 3-årig utbiIdning) inom området "socialt arbete".

*** *** *** ***

Kompletteringsutbildning för utländska jurister (120 hp) - på Stockholms universitet.

*** *** *** ***

Kompletteringsutbildning för sjuksköterskor utbildade i länder utanför EU - läs mer på Göteborgs Universitets hemsida och på Linnéuniversitetes (Kalmar) hemsida.

*** *** *** ***

Tilläggsutbildning för Veterinärer utbildade utanför EU, ESS - var god se info på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida).

*** *** *** ***

För personer med utländsk förskollärar- eller lärarexamen kan möjlighet finnas att gå en kompletterande utbildning. Det är en uppdragsutbildning som erbjuds på 6 lärosäten (uppgift från mars 2019): Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö högskola, Stockholms universitet, Umeå universitet samt Örebro universitet.

Stockholms universitet har det nationella samordningsansvaret för de kompletterande uppdragsutbildningar som har för avsikt att ge behörighet för utländska lärare- och förskollärare att undervisa i Sverige. Den kompletterande utbildningen varierar i längd beroende på den utIändske Iärarens tidigare utbildning och arbetsIivserfarenhet. Se även info på Skolverkets hemsida.

*** *** *** ***

Här hittar du information om ett projekt med bas i Lund som riktar sig mot nyanlända med ett intresse för entreprenörskap.

*** *** *** ***

"På rätt plats" – matchar arbetsgivares behov med nyanländas kompetens (Göteborgs Regionen).

*** *** *** ***

Vill man förverkliga idéer i praktiska kulturprojekt kan man vända sig tiII Nätverkstan i Göteborg, som bIand annat anordnar yrkeshögskoIeutbiIdningen "InternationeII KuIturprojektIedare".

*** *** *** ***

Här hittar du information om träffar för nyanlända ingenjörer i Göteborg.

"NyanIänd: Högre utbiIdning" - en videofiIm (ca 14 min) från UtbiIdningsradion

*** *** *** ***

Visste du att?

... Europassen förenklar för arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder och gör det på så vis enklare för individer att söka jobb och utbildning i hela EU.
Källa: europass.cedefop.europa.eu

Länktips

Det finns också information på arbetsförmedlingens hemsida - om att starta företag (faktablad på flera olika språk finns att ladda ner).
Om man med utländska gymnasiebetyg söker till svenska högskoleutbildningar kan följande information vara av stort intresse: info om Meritpoängskompensation på Universitets- och högskolerådets hemsida och en lista på kurser som kan höja meritvärde för personer med utländska gymnasiebetyg.

Universitets- och Högskolerådets Bedömningstjänst
Få svar på vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.