En guide är ofta specialist och informerar om exempelvis en ort, ett visst område eller en sevärdhet och/eller leder gruppvisningar, stadsvandringar, bussrundturer eller museibesök.
Som guide har du också intresset och förmågan att förmedla din kunskap till andra människor. Rösten är ett av dina viktigaste arbetsredskap. Som lokalguide informerar man om en speciell ort och dess omgivning. En guidning kan vara olika lång – allt från en hel dag till en timme. Ibland kan en rundtur innehålla flera stopp vid olika sevärdheter där lokalguiden också visar runt.
Som guide kan arbetet också spänna över ett större område som till exempel ett län eller en region.
Som guide vid ett företag, myndighet eller organisation informerar man om arbetsplatsen och dess verksamhet. Oftast är då uppgiften som guide kombinerad med andra arbetsuppgifter.
Rundtursguiden arbetar på ett företag eller rederi som jobbar med sightseeing. Man kan då till exempel leda rundturer med buss eller båt. På en del orter finns också taxiguider som kör rundturer.
Det finns också en kategori guider som visar naturområden, fiskeplatser och jaktområden. Dessa guider kan kallas vildmarksguider, naturguider eller fiskeguider.
Traditionellt delas guider in i "kulturguider" och "naturguider".
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till guide kan ske i samråd med den lokala guideföreningen, turistorganisationen eller bildningsförbund.
Bra gymnasieutbildning finns på Hotell- och turismprogrammet, inriktning Turism och resor.
Ofta finns krav på minst sex månaders yrkeserfarenhet inom turism- och servicenäringen samt att man är minst 20 år gammal för att bli antagen till guide-utbildningen.
Passande utbildningar kan även finnas på Yrkeshögskolan. Att man har högskoleutbildning är ofta en merit, när man söker jobb som guide. I vissa fall kan B-körkort vara ett krav.
Framtidsutsikter
Turismbranschen är känslig för konjunktursvängningar och politiska beslut därför är det svårt att avgöra hur stort behov av guider kommer det att bli i framtiden. Antalet arbetstillfällen är säsongsbetonade och kan variera beroende på var i Sverige man befinner sig.
Personliga egenskaper
En guide måste tycka om att prata inför människor och det är viktigt att ha överblick över gruppen för att se att alla hänger med. Man måste även vara beredd att svara på frågor samt lösa problem som kan uppstå under en guidning. Språkkunskaper i engelska och andra språk är en fördel.
Arbetsplats
De flesta guider arbetar säsongsvis som guide och kombinerar guidningen med något annat yrke. Vid hembygdsgårdar och mindre museer kan arbetet som guide vara kombinerat med exempelvis tjänst som inom vaktmästeri, reception eller administrativa uppgifter.
Visste du att...?
... Sverige tar årligen emot ca 5 miljoner turister.
Lilla ordboken
Coolcation (jämför med eng.vacation som på svenska betyder "semester") kan översättas till svenska språket som "svalkande semester". Coolcationing är, alltså, en resetrend som handlar om att åka till svalare klimat under sommaren för att undvika extrem värme. Denna trend har en positiv inverkan på den svenska besöksnäringen.
Länktips
- Samer.se
- Visit Gävle.se
- Världskulturmuseerna.se
- whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
- michelin.se - svenska restauranger med stjärnor i Michelin-guiden
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
29 liknande yrke(n)
- Agent inkommande turism
- Bergsguide
- Bussresearrangör
- Evenemangspersonal
- Flygbussvärd
- Hotellreceptionist
- Hotellyrken
- Hundspannsguide
- Kulturförmedlare
- Kulturkommunikatör
- Lifestyle Concierge
- Medicinhistoriker
- Museipedagog
- Naturguide
- Publikvärd
- Reseledare
- Slussvärd
- Sportfiskeguide
- Språklärare
- Språkyrken
- Teolog
- Tivoliarbetare
- Tolk
- Turistchef
- Turistinformatör
- Utländsk akademiker
- Utställningsproducent
- Vetenskapskommunikatör med rymdinriktning
- Äventyrsguide