På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Guide
Spela filmen

Guide

En guide informerar om exempelvis en ort, ett visst område eller en sevärdhet och/eller leder gruppvisningar, stadsvandringar, bussrundturer eller museibesök.

Hen är ofta specialist på en viss ort, ett område eller en sevärdhet. Som guide har du också intresset och förmågan att förmedla din kunskap till andra människor. Rösten är ett av dina viktigaste arbetsredskap.
Som lokalguide informerar man om en speciell ort och dess omgivning. En guidning kan vara olika lång – allt från en hel dag till en timme. Ibland kan en rundtur innehålla flera stopp vid olika sevärdheter där lokalguiden också visar runt.
En guide måste tycka om att prata inför människor och det är viktigt att ha överblick över gruppen för att se att alla hänger med. Man måste även vara beredd att svara på frågor samt lösa problem som kan uppstå under en guidning. Språkkunskaper i engelska och andra språk är en fördel.

Som guide kan arbetet också spänna över ett större område som till exempel ett län eller en region.
Som guide vid ett företag (företagsguide), myndighet eller organisation informerar man om arbetsplatsen och dess verksamhet. Oftast är då uppgiften som guide kombinerad med andra arbetsuppgifter.
Rundtursguiden arbetar på ett företag eller rederi som jobbar med sightseeing. Man kan då till exempel leda rundturer med buss eller båt.
På en del orter finns också taxiguider som kör rundturer.
Det finns också en kategori guider som visar naturområden, fiskeplatser och jaktområden. Dessa guider kan kallas vildmarksguider, naturguider eller fiskeguider.
De flesta guider arbetar säsongsvis som guide och kombinerar guidningen med något annat yrke. Vid hembygdsgårdar och mindre museer kan arbetet som guide vara kombinerat med exempelvis tjänst som inom vaktmästeri, reception eller administrativa uppgifter.

Olika sorters guider
Traditionellt delas guider in i "kulturguider" och "naturguider" men ibland är det svårt att bestämma inom vilken av de två huvudkategorier som man hör till. Man kan också vara en sort "utbildnings- eller yrkesguide", ex. på Farmtidens fastighetslabb eller kombinera yrken, t.ex "guide och tolk" och "guide och skådespelare".

På Framtid.se presenterar vi för närvarande följande Guide-yrken
Sherpa
Naturguide
Hundspannsguide
IT-guide
Museipedagog
Vetenskapskommunikatör med zooinriktning
Vetenskapskommunikatör med rymdinriktning
Parkvärd
Bergsguide...

Utbildning

Utbildning till guide kan ske i samråd med den lokala guideföreningen, turistorganisationen eller bildningsförbund. Passande utbildningar kan även finnas på Yrkeshögskolan. Att man har högskoleutbildning är ofta en merit, när man söker jobb som guide. I vissa fall kan körkort för personbil eller buss vara ett krav.
Ofta krävs gymnasieutbildning eller minst sex månaders yrkeserfarenhet inom turism- och servicenäringen samt att man är minst 20 år gammal, för att bli antagen till guide-utbildningen.

Framtidsutsikter

Turismbranschen är känslig för konjunktursvängningar och politiska beslut därför är det svårt att avgöra hur stort behov av guider kommer det att bli i framtiden.
Antalet arbetstillfällen är säsongsbetonade och kan variera beroende på var i Sverige man befinner sig.

Visste du att...?

Sverige tar årligen emot cirka 5 miljoner turister/besökare.

Länktps

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.