På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Agent inkommande turism
Spela filmen

Agent inkommande turism

Yrkesrollen Agent inkommande turism fokuserar på ett kommersiellt tänkande med stor flexibilitet och förmåga att skräddarsy olika paket och arrangemang utifrån kundens/beställarens behov. Utländska arrangörer behöver en lokal representant i Sverige som dels fungerar som juridisk representant men som också kan hjälpa till med paketering, kontraktsskrivning, upplägg av aktiviteter och utflykter, informationsmaterial osv.

Som agent för inkommande turism ska man ha en bred kunskap om såväl Stockholms län som om det övriga landet för att kunna ta fram program/produktmix, kalkyler och rätt prissättning för olika beställare.

Utbildning

Det är inte strikt reglerat vilken utbildning som krävs, utan arbetsgivaen får bestämma. Som egenföretagare/entreprenör är man sin egen arbetsgivare och då bestämmer själv vilken utbildning man behöver för att kunna skaffa tillräckligt antal betalande kunder.
Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskola och folkhögskola samt på högskolor/universitet, inom KKU och hos privata utbildningsanordnare.
Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Hotell- och turismprogrammet.

Arbetsmarknad

Den här yrkeskategorin (Agent inkommande turism) anställs bland annat av: resebyråer, incoming byråer/DMC, anläggningar, lokala turistbyråer med kommersiell inriktning, attraktions- och utflyktsarrangörer, mässor samt kryssningsagenter. Det finns också möjlighet för egetföretagande inom turismbranschen. Chanser att få anställning är goda pga efterfrågan på kompetent personal inom branschen ökar.

Visste du att...?
Sverige tar årligen emot ca 5 miljoner turister/besökare.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.