På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Reseledare Spela filmen

Reseledare

Som reseledare hjälper du turister och besökare att få en lyckad semester, antingen i Sverige eller utomlands. Du möter hela tiden en mängd människor.

Reseledaren kan vara stationerad på en ort i utlandet eller resa med grupper på rundresor i ett eller flera länder.

Du sköter om transporten till och från flyget, finns ute på hotell eller på servicekontor för att informera och svara på frågor. Du kan leda utfärder och utflykter (färdledare). Att boka hyrbilar och bord på restaurang är vanliga arbetsuppgifter liksom att berätta om aktiviteter och sevärdheter.

Ofta är en reseledare specialiserad på särskilda uppgifter som till exempel golf (golfvärd), fritidsaktiviteter (aktivitetsledare) eller att ta hand om barn i särskilda barnklubbar. På större resmål kan det finnas reseledare som arbetar enbart med ekonomisk redovisning och hotellbokning.

Platschefen har det övergripande ansvaret för verksamheten på resmålet och leder den övriga personalens arbete. Platschefen har också kontakt med myndigheter, bussbolag och andra organisationer på plats.

Utbildning

Reseledare utbildas oftast av researrangörerna. En del arrangörer anordnar avgiftsbelagda kurser från vilka de rekryterar sin personal, men genomgången kurs är ingen garanti för att man ska få anställning. Andra researrangörer, som t.ex TUI, anställer först och utbildar sedan - man får på så sätt gratis utbildning under tiden man får lön. Mer info om utbildning av "guider" hos TUI finns på www.tui.se/om-tui/jobba-hos-oss/smile-academy

Goda språkkunskaper och vana vid servicearbete är vanliga krav. De personliga egenskaperna spelar också stor roll. Man bör till exempel vara utåtriktad, positiv och ansvarsfull.

Gymnasieskolans Hotell- och turism är en bra grund.

Yrkeshögskolan kan ha eftergymnasial utbildning inom turismområdet.

Visste du att...?
Från 15 juni 2017 är det "fritt fram" att surfa på mobilen inom hela EU, eftersom de så kallade "roamingavgifter" är borta. OBS! kontrollera med din mobiloperatör vad som gäller i just din situation (inom det avtalet som just du har med din mobilopreratör).

Övrigt

Länktips

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.