På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Naturguide

Naturguide

Naturguider visar naturområden, fiskeplatser och/eller jaktområden. De kan, beroende på vad de specialiserar sig på, kallas för vildmarksguider, jaktguider, äventyrsguider eller fiskeguider.

Naturguidens arbete går ut på att leda människor i naturen på ett säkert sätt och samtidigt leverera trevliga naturupplevelser för kunder.

Det finns mycket få heltidsanställda guider. De flesta guider arbetar säsongsvis som guide och kombinerar guidningen med något annat yrke. Vid hembygdsgårdar och mindre muséer kan arbetet som guide vara kombinerat med exempelvis en tjänst inom vaktmästeri, reception och/eller med de administrativa uppgifterna. Många gånger behöver naturguider skapa sig ett eget nätverk inom branschen och speciellt är det viktigt om man är egen företagare.

Natur- och skogsterapiguide
Som natur- och skogsterapiguide leder du personer som "naturbadar" eller "skogsbadar" (vilket betyder att de rör sig långsamt i naturen med mål att uppnå avslappning), som är en metod som motverkar stress. Det finns exempel på att psykologer arbetar på deltid, vid sidan av sitt ordinariearbete som psykolog, som natur- och skogsterapiguider.

Utbildning

Utbildningar till naturguide kan finnas i olika skolformer; de kan vara av olika längd och innehåll.På eftergymnasial nivå kan utbildningar finnas bland annat inom yrkeshögskolan, ex. yh Fiske- och jaktguide.
Det kan även finnas relevanta utbildningar på högskolenivå, ex. ett 2-årigt program i naturguidning på Umeå Universitet.

Framtidsutsikter

Upplevelseturism är en bransch som växer både i landet och internationellt.

Nya kundgrupper söker sig till fjäll och naturupplevelser men de har inte kunskap om hur man vistas ute i naturen på ett säkert sätt, och behöver därför få hjälp av naturguider som vet hur man rör sig i terrängen på ett säkert sätt och som kan leda, visa och leverera trevliga naturupplevelser.

Övrigt

Som naturguide kan manäven starta ett eget företag och bli sin egen, och kanske även andras, arbetsgivare.

Det är mycket fördelaktigt att, som naturguide, inneha körkort. På vissa gymnasiala utbildningar kan man få hjälp med att skaffa körkort, t.ex genom körkortsbidrag av olika slag (ex. Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge erbjuder från höstterminen 2018 eleverna ett körkortsstipendium; källa: gamlebygymnasiet.nu/2018/04/05/hushallningssallskapet-star-for-korkortet).

Temadagar:

  • Internationella dagen för biologiskt mångfald infaller den 22 maj varje år. Internationella dagen för biologiskt mångfald är instiftad av Förenta nationerna.
  • Nationalparkernas dag infaller den 24 maj varje år. Nationalparkernas dag är instiftad av Europarc Federation.

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.