Naturguide

Naturguide

Naturguider visar naturområden, fiskeplatser och jaktområden. De kan, beroende på vad de specialiserar sig på, kallas för vildmarksguider, jaktguider, äventyrsguider eller fiskeguider.

Naturguidens arbete går ut på att leda människor i naturen på ett säkert sätt och samtidigt leverera trevliga naturupplevelser för kunder.

Som natur- och skogsterapiguide leder du personer som "naturbadar" eller "skogsbadar", vilket betyder att de rör sig långsamt i naturen med mål att uppnå avslappning och är en metod som motverkar stress. Det finns psykologer, som vid sidan av sitt ordinarie arbete, även arbetar extra som natur- och skogsterapiguide.

Utbildning

Utbildningar till naturguide kan finnas i olika skolformer och ha olika längd och innehåll.

På eftergymnasial nivå kan utbildningar finnas bland annat inom yrkeshögskolan. Det kan även finnas relevanta utbildningar på högskolenivå.

Det är mycket fördelaktigt att, som naturguide, inneha körkort.

Framtidsutsikter

Upplevelseturism är en bransch som växer både i landet och internationellt. Nya kundgrupper söker sig till fjäll och naturupplevelser men de har inte kunskap om hur man vistas ute i naturen på ett säkert sätt och behöver därför få hjälp av naturguider som vet hur man rör sig i terrängen på ett säkert sätt och som kan leda, visa och leverera trevliga naturupplevelser.

Arbetsplats

Det finns mycket få heltidsanställda guider. De flesta guider arbetar säsongsvis som guide och kombinerar guidningen med något annat yrke.

Vid hembygdsgårdar och mindre muséum kan arbetet som guide vara kombinerat med exempelvis en tjänst inom vaktmästeri, reception eller med de administrativa uppgifterna. Många gånger behöver naturguider skapa sig ett eget nätverk inom branschen och speciellt är det viktigt om man är egenföretagare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  9 Lediga jobb som naturguide

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.