På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Mykolog

Mykolog

Mykologer är experter på olika sorters svampar. 

Till svampar räknas till exempel sporsäcksvampar, basidiesvampar, kopplingssvampar, gisselsvampar och arbuskulära mykorrhizasvampar men även jäst och mögel. Traditionellt sysslar mykologerna med mycelsvampar som slemsvampar och oomyceter trots att den senare ordningen numera räknas till protister. Ett närliggande område är läran om lavar (lichenologi). Mykologi överlappar ofta med mikrobiologi då många svampar – åtminstone i ett tidigt utvecklingsstadie – ofta är mikroorganismer.

Expert på storsvampar kallas ofta för en "svampkännare". Svampkännare studerar svampar och kan också skriva böcker och/eller undervisa (lära ut "svampkunskap" till allmänheten). I Sverige finns det ca fem tusen olika sorters storsvampar och ca hundra av dem är bra matsvampar. Kantareller innehåller D-vitamin och många svampar innehåller mineraler och spårämnen som t.ex selen och mangan. Fem giftsvampar som alla borde lära sig att känna igen: vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling, orangebrun giftspindling och gifthätting. Är du (stor)svampintresserad, läs mer på svampguiden.com, som är forum för svampintresserade. 

Mykologer kan också studera interaktioner mellan svampar och växter och/eller mellan svampar och andra microorganismer i skogs- och jordbrukssystem.

Mykologi, framförallt när det gäller mycel och små svampar studeras i Sverige inom mikrobiologin.

Utbildning

En möjlig väg in i yrket kan vara att börja läsa biologi, med fokus på biokemi, cellbiologi och mikrobiologi.

En annan studieväg in i yrket är att söka studier vid Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi på Sveriges lantbruksuniversitetet (SLU).

Vill man inrikta sig på livsmedel eller matproduktion, så kan ett program på SLU som heter Agronom/livsmedel vara ett bra utbildningsalternativ. Inom programmet Agronom/livsmedel ingår det att lära sig hur organismer fungerar, genom bland annat biokemi, cellbiologi och mikrobiologi.

På gymnasiet rekommenderar vi i första hand välja Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap. Man kan läsa på andra gymnasiala program, men i så fall behöver man (med stor sannolikhet) efter gymnasiet komplettera med några kurser på komvux, på naturvetenskapligtbasår på högskola eller på en folkhögskola, innan man kan söka vidare till högskola/universitet för att på sikt utbilda sig till en mykolog.

Exempel på en arbetsplats för en mykolog är Artdatabanken på SLU, Sveriges lantbruksuniversitetet. Mykologer kan också arbeta med industriell svampproduktion, studera (som sin specialinriktning) mycelium och/eller arbeta mer praktiskt med framtagande eller utveckling av mycelium-produkter.

Lilla ordboken
UNEP - Förenta nationernas miljöprogram, ofta förkortat till UNEP (av det engelska namnet United Nations Environment Programme).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.