På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Mykolog

Mykolog

Mykologer är experter på olika sorters svampar. Traditionellt sysslar mykologerna med mycelsvampar, som slemsvampar och oomyceter, trots att den senare ordningen numera räknas till protister. Ett närliggande område är läran om lavar (lichenologi).

Mykologi överlappar ofta med mikrobiologi då många svampar, åtminstone i ett tidigt utvecklingsstadie ofta är mikroorganismer. Expert på storsvampar kallas ofta för en "svampkännare".

I Sverige finns det ca 5 000 olika sorters storsvampar och ca 100 av dem är bra matsvampar. Kantareller innehåller D-vitamin och många svampar innehåller mineraler och spårämnen som t ex selen och mangan.

Mykologer kan också studera interaktioner mellan svampar och växter och/eller mellan svampar och andra microorganismer i skogs- och jordbrukssystem.

Mykologi, framförallt när det gäller mycel och små svampar, studeras inom mikrobiologin.

Utbildning

En möjlig väg in i yrket kan vara att börja läsa biologi, med fokus på biokemi, cellbiologi och mikrobiologi. En annan studieväg in i yrket är att söka studier vid Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi på Sveriges lantbruksuniversitetet (SLU).

På gymnasiet rekommenderar vi i första hand välja Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap. Man kan läsa på andra gymnasiala program, men då behöver man komplettera med några kurser på komvux, på naturvetenskapligt basår på högskola eller på en folkhögskola, innan man kan söka vidare till högskola/universitet för att på sikt utbilda sig till en mykolog.

Arbetsplats

Svampkännare studerar svampar och kan också skriva böcker eller undervisa i "svampkunskap" till allmänheten. 

Exempel på en arbetsplats för en mykolog är Artdatabanken på SLU, Sveriges lantbruksuniversitetet. Mykologer kan också arbeta med industriell svampproduktion, studera mycelium och/eller arbeta mer praktiskt med framtagande eller utveckling av mycelium-produkter.

Fem giftsvampar som alla borde lära sig att känna igen är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling, orangebrun giftspindling och gifthätting.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Vi söker nu en mykolog eller mikrobiolog till vår mykologiverksamhet

Arbetsgivare / Ort: Ivl Svenska Miljöinst AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 20 March (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Mykolog

Om jobbet
Arbetsbeskrivning Du kommer att ansvara för den mykologiska analysverksamheten och vara med och utveckla IVL:s affärsområde för inomhusmiljö: • Skapa nya projekt, och driva dessa från idé till slutrapport • Utveckla IVLs nätverk inom mykologi • Ha kontakt med kunder, i första hand fuktskadereglerare • Utföra bestämning av mögel och mögelsporer med hjälp av mikroskopering och RCS-analyser • Utföra typning av rötsvamp • Utföra provtagning för mögelanalys Kompetensprofil Du som söker denna tjänst är målinriktad, kreativ och drivande och har: • examen som mykolog eller mikrobiologi med dokumenterad erfarenhet av att arbeta med mögelsvampar eller mögelanalyser. • förmåga att självständigt driva verksamhet med nära kundkontakt • är kvalitetsmedveten och tjänsteinriktad • har goda kunskaper i svenska och kan uttrycka dig väl i tal och skrift Meriterande är: • att ha arbetat med ackrediterade metoder • erfarenhet av bestämning av rötsvampar med DNA-teknik Mer information Livet som IVL:are Hos oss får du arbeta i en kreativ och utvecklande miljö. Du får stort eget ansvar och goda möjligheter till personlig och professionell utveckling. IVL driver många spännande projekt, både i Sverige och inom EU, ofta tillsammans med landets största företag. Vi sitter i fina aktivitetsbaserade lokaler vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, intill Chalmers i Göteborg, i Västra hamnen i Malmö och vid strandkanten i Fiskebäckskil. Vi har en härlig social gemenskap med idrottsklubb, konstförening, fester, pubar och aktiviteter som IVL repair night – vi lever som vi lär. Vill du att ditt miljöengagemang ska bli ditt arbete? Välkommen till IVL! Kontaktinformation För ytterligare information kontakta gruppchef Gunnar Thorsén, tel. 010-788 66 55 eller e-mail [email protected] Omfattning: Heltid. Tillträde Omgående. Sista ansökningsdag: 2021-03-20 Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. IVL Svenska Miljöinstitutet grundades 1966 av staten och näringslivet gemensamt med syfte att bedriva forskning kring industrins luft- och vattenvårdsfrågor. I dag är vi ett miljöinstitut som fokuserar på långt mycket mer än så. Gemensamt för alla våra uppdrag är ett samspel mellan såväl ekologiska som ekonomiska och sociala perspektiv. Här arbetar nu 300 ingenjörer, beteendevetare, kemister, marinbiologer, geologer, statsvetare, journalister, affärsutvecklare och ekonomer, för att nämna några. Vi har också en stark specialistkompetens – nästan en tredjedel av våra anställda har doktorerat. Våra kärnvärden är trovärdighet, framsynthet och helhetsyn. Vår vision är ett hållbart samhälle. Vi driver på omställningen till det hållbara samhället genom att omvandla vetenskap till verklighet, miljöproblem till möjligheter och linjära processer till en cirkulär ekonomi.
Arbetsgivare
Ivl Svenska Miljöinst AB
Hemsida: www.ivl.se
Ansökan
Ansök senast 20 March (12 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.