Växtodlare

Växtodlare

Växtodlare odlar dekorativa växter, bland annat blommor som säljs inom detaljhandeln.

Den dekorativa blomman som är mest populär i Sverige är tulpanen, kanske för att man kan få en stor bukett till ett överkomligt pris och kan ge sig själv eller någon annan en fin uppvaktning relativt billigt.

Under "högsäsong" köper svenskarna ca 1 miljon tulpaner om dagen och nästan 90% av dem odlas i de svenska handelsträdgårdar.

För att få uppfattning om de stora volymer inom växtodling kan man föreställa sig att en person som plockar tulpaner i de svenska handelsträdgårdar, plockar mellan 1200-1400 tulpaner i timmen. 

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen i samband med anställning, men grundutbildning från gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård, alternativt motsvarande utbildning från Komvux, är mycket meriterande när man söker jobb som växtodlare.

Visste du att...?

... de två sista veckor i september brukar kallas för "lökplanterings-veckorna", då är det dags att plantera tulpanlökar in i sanden och förvara dem kallt för att de ska rota sig in i sanden lagom tills det blir dags att plantera om dem in i jorden.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.