På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Växtodlare

Växtodlare

Växtodlare odlar dekorativa växter, bland annat blommor, som säljs sedan inom detaljhandeln.

Den dekorativa blomman som är mest populär i Sverige är tulpanen, kanske för att det är för många svenskar så att "tulpaner = våren" eller för att man kan få en stor bukett till ett överkomligt pris och kan ge sig själv eller någon annan en fin uppvaktning/present relativt billigt.

Under "högsäsong" köper svenskarna ca 1 miljon tulpaner om dagen och nästan 90% av dem odlas i de svenska handelsträdgårdar. 
För att få uppfattning om de stora volumer inom växtodling/växtproduktion kan man föreställa sig att en person som plockar tulpaner i de svenska handelsträdgårdar plockar mellan 1200-1400 tulpaner i timmen. 

Var god se även information om yrken Parkarbetare, Växtskötare, Växtfysiolog och Trädgårdsmästare.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen efter det att man blir anställd av en mer erfaren kollega, men tidigare grundutbildning från gymnasiets Naturbruksprogrammet, i första hand från inriktningen Trädgård alternativt motsvarande utbildning från Komvux, är mycket meriterande när man söker jobb som växtodlare. 

Visste du att...?

  • Svenskarna anses vara bland de mest "tulpanälskande" folkslag. :)
  • De två sista veckor i september brukar i Sverige kallas för "lökplanterings-veckorna"; då är det dags att plantera tulpanlökar in i sanden och förvara dem kallt för att de ska rota sig in i sanden lagom tills det blir dags att plantera om dem in i jorden.

TEMADAG
Tulpanens dag, som är instiftad av Blomsterfrämjandet, infaller i Sverige den 15 januari varje år.

Lilla ordboken
Bioprenör - ett ord för "Entreprenör eller Innovatör inom en eller flera områden, som: Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".
Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.