Öknaskolan

Är du intresserad av djur, natur, odling och teknik? Välkommen till Öknaskolans Naturbruksgymnasium!


På Öknaskolan går ca 250 elever och av dem så bor ca 140 på skolans internat. Skolmaten lagas i vår egen Restaurang Ekologen. Skolan ligger 2 mil norr om Nyköping och 8 mil söder om Stockholm.

Vår skola ligger i natursköna Sörmland och vi har 650 ha betes- och åkermark, 65 mjölkkor, 180 di-kor och ett 30-tal får. Vi har tillgång till över 4000 ha egna jaktmarker med 6 klövviltarter. I Djurhuset finns reptiler, kaniner, marsvin och fåglar. Skolan har egna hästar, stall, och ridhus.

Du som bor på skolans internat har i mån av plats möjlighet att hyra stallplats.


Naturbruksprogrammet - fem inriktningar
Hos oss kan du välja mellan inriktningarna Lantbruk, Djurvård, Trädgård, Hästhållning och Naturturism. Du kan även läsa fördjupningsområdet naturvetenskap för att få särskild behörighet till vidarestudier på högskolenivå.

När du läser naturbruksprogrammet får en yrkesexamen och allmän behörighet till att läsa vidare och väljer du att läsa naturvetenskap står många dörrar öppna till framtiden.

Beroende på vilken inriktning du väljer så kan du antingen börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel lantbrukare, djurskötare, hästskötare, viltvårdare, maskinförare, park- och markanläggare. Vill du istället läsa vidare finns yrken som lantmästare, jägmästare, veterinär, agronom, hippolog, djursjukvårdare, landskapsarkitekt eller lärare.

Vi har även gymnasiesärskola där vi erbjuder en 4-årig naturbruksutbildning för dig som behöver mer stöd i din utbildning. Du som saknar behörighet till gymnasiet kan också söka till oss via Yrkesintroduktion.


Prova på
Vi har flera prova-på-dagar under året och du som går i 8:an, 9:an eller första året på gymnasiet är välkommen att boka in en dag där du får prova-på hur en dag hos oss kan se ut.

Vill du besöka oss vid andra tidpunkter så kontaktar du bara vår studievägledare Kirsi Östberg, 0155-26 48 02.

Visa mer
Visa mindre