På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Växthusgrönsaksodlare
Spela filmen

Växthusgrönsaksodlare

En växthusodlare är ofta en egenföretagare som både är växtodlare och tekniker. Växthusföretagare verkar på en snabbt föränderlig marknad och därför är kunskap om marknaden och kundernas önskemål av extra stor vikt.

Växthuskulturerna, ofta odling av grönsaker som t ex. tomat, gurka, sallad och kryddor kräver stor omsorg och mycket ljus, rätt luftfuktighet och näring samt också rätt sort växtskydd. Växthusföretagare tar hjälp av modern teknik när de utför ett gammalt odlings-/mathantverk. 

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på naturbruksprogrammet. I första hand rekommenderas inriktning Trädgård eller inriktning Lantbruk; vidareutbildningar finns inom olika skolformer, bland annat inom yrkeshögskola och på högskolor/universitet, där man ex. kan utbilda sig till Trädgårdsingenjör med odlingsinriktning (vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, i Alnarp).

Grönt Kort
Grönt Kort är en diplomering som påminner om att ta körkort för personbil. Grönt kort består av både ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Båda proven genomförs samma dag och klarar man dem får man ett diplom som bevis på kunskaper inom sitt specialområde. Kunskaperna som testas är inom produktionsområdena mjölk, gris, växtodling och yrkesodling trädgård.

Var god se även information om yrken Trädgårdsingenjör, Egenföretagare/entreprenörVäxtodlare,
 Parkarbetare, Växtskötare, Växtfysiolog och Trädgårdsmästare.

Länktips

  • jordbruksverket.se - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
  • hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.