Växtskötare
Spela filmen

Växtskötare

Växtskötares arbetsuppgifter är att leverera, placera och sedan regelbundet "underhålla" de inhyrda växter. Växtskötare besöker regelbundet, enligt gällande avtal, arbetsplatserna där växter är placerade och mäter jordfuktighet i krukorna, vattnar och ger näring samt behandlar växter mot sjukdomar samt  byter ut dem vid behov.

Gröna väggar, eller växtväggar som de också kallas, och som är alternativ eller komplement till "enskilda växter" blir allt mer populära. Växtväggar kan användas för att smycka en fasadgavel, som avdelare och ljuddämpare i ett kontorslandskap eller som ett vackert, grönt inslag i lunch-, personal- eller lärarrummet. Tanken med de gröna väggarna är dels att lyfta den estetiska upplevelsen av lokaler, dels att förbättra miljön samt skapa lugn, behaglig och inbjudande atmosfär.

För att växterna ska må bra och se pigga och fräscha ut, måste man sköta dem på rätt sätt genom att, vattna lagom mycket, ge näring vid de rätta tidpunkterna och i rätt mängd och vid behov behandla mot sjukdomar men ibland dör växter och då måste de bytas ut.

Att köpa in tjänsten och ha en växtskötare som sköter om växterna på företaget eller i organisationen blir billigare än att anställa.

Utbildning

Det är fördelaktigt att vara utbildad florist från Hantverksprogrammet eller ha utbildning från Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård, men man kan också bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega.

B-körkort kan ställas som krav för att få anställning pga att man åker runt och besöker flera olika arbetsplatser under varje arbetsdag. Att ha C-körkort är meriterande, om man skulle behöva leverera större växter eller ett stort antal växter.

Arbetsplats

Svenska kommuner, större organisationer och företag samt ibland också restauranger, hotell och skolor hyr ofta växter, som finns utplacerade i kontors- eller utbildningslokaler, i stället för att köpa dem, det vill säga ingår leasing och serviceavtal med företag som levererar och sköter om växterna. 

Växtskötare är oftast anställda av det företaget som säljer eller hyr ut växterna.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  228 Lediga jobb som växtskötare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.