Växtgenetiker

Växtgenetiker

Växtgenetiker är "plant scientist", en forskare som tar fram nya växtsorter och/eller förändrar de "gamla" existerande växter med målet för att få bättre skördar eller andra fördelar för människor.

Den globala uppvärmningen flyttar odlingsgränserna för många livsviktiga kulturväxter. Växtgenetiker letar bland annat efter gener som anpassar olika växter till nya geografiska regioner. Detta arbete är viktigt för att snabbt kunna utveckla växtsorter som ger bra avkastning på en given plats – en nödvändighet inför klimatförändringarna.

En nyckel till god avkastning är att få växter att blomma vid rätt tidpunkt.

Växtgenetiker utvecklar även helt nya växtsorter som är anpassade till olika geografiska områden med diverse olika klimatförhållanden och varierande dagslängd. 

Visste du att...?

... arkeologiska fynd visar att korn odlades i Mellanöstern redan för 10 000 år sedan och spreds därifrån över världen. Utan att vara medvetna om det, utsatte de tidiga jordbrukarna kornet för en selektionsprocess som anpassade växten till nya ljussituationer och till andra sortens klimat.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  5 Lediga jobb som växtgenetiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.