Agronom
Spela filmen

Agronom

En agronom har kunskaper inom lantbruk, miljö- och naturresurser och biologi. Beroende på specialisering har agronomen ofta fördjupade kunskaper inom mark, växter, husdjur, livsmedel, landsbygdsutveckling eller ekonomi. Agronomer kan också inrikta sig på arbete med tekniska system, till exempel för växtodling och djurhållning.

Många agronomer arbetar med rådgivning och information, då identifierar och analyserar man problem och ger förslag till lösningar. Man sprider kunskap om forskningsresultat och ger råd om nya tekniker och metoder.

Utbildning

Agronomer utbildas vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Agronomutbildningen är sammanlagt fem års studier på heltid. Du söker först till ett kandidatprogram (3 år) och fortsätter sedan på ett masterprogram (2 år). Agronomer utbildas inom kunskapsområdena ekonomi, livsmedel, växtodling, djur och landsbygdsutveckling. För antagning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och särskild behörighet i vissa ämnen. Kontakta utbildningsanordnaren för mer information.

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bl a på Naturvetenskapsprogrammet och på Naturbruksprogrammet.

Framtidsutsikter

Agronomens möjligheter till arbete varierar beroende på vilken utbildningsinriktning de har. För gruppen agronomer som helhet är arbetsmarknaden medelgod. En generell akademisk utbildning, som den till agronom, leder oftast inte till ett specifikt yrke utan ger en kompetensprofil som passar för en rad yrken och befattningar både i och utanför lantbrukssektorn.

På fem års sikt är prognosen fortsatt balans för nyexaminerade. Konkurrens om mer erfaren arbetskraft kommer troligen öka, främst på grund av ökade pensionsavgångar.

Regionala skillnader förekommer.

Arbetsplats

Agronomer som arbetar vid länsstyrelserna arbetar också med myndighetsutövning, vilket bland annat innebär att de följer upp att lagar respekteras. En stor arbetsuppgift är administrationen av EU:s bidragssystem för jordbruket.

Många agronomer arbetar som lärare och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, inom gymnasieskolor och vid folkhögskolor. Ett litet antal agronomer driver egna lantbruk.

Inom företag med anknytning till jordbruket, inom livsmedels- och läkemedelsindustrin arbetar agronomer med bland annat produktutveckling, kvalitetskontroll och marknadsföring.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    23 Lediga jobb som agronom

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.