Jobba Grönt - Lantbruk

Jobba Grönt - Lantbruk

Lantbrukare - en framtidsbransch

Det svenska lantbruket rankas bland världens främsta, med omsorgsfull behandling av djur och effektiv klimatåtgärder. Fortsatt arbete är nödvändigt för att upprätthålla denna standard och efterfrågan på kvalificerad arbetskraft med relevant kunskap förväntas öka.

När du väljer att satsa på en karriär inom det gröna näringslivet innebär det inte bara att du får ett arbete. Det öppnar också upp för en livsstil. Många yrken inom det gröna näringslivet erbjuder möjligheten att bo på landsbygden, där man har tillgång till allt det underbara som livet där kan erbjuda.

Lantbrukarens arbete följer naturliga cykler. Våren ägnas åt jordbearbetning och sådd av grödor som spannmål eller vall. Sommaren präglas av intensivt arbete med skörd och djurskötsel när betessäsongen är igång. Maskiner underlättar mycket av arbetet, och vissa uppgifter kräver körkort.

Det gröna näringslivet ger inte bara anställning utan även möjligheten till ett liv på landsbygden. Att bo och leva på landet innebär många fördelar, såsom hög livskvalitet och närhet till naturen och lugnet, vilket många värdesätter.


Här hittar du alla lediga gröna jobb inom jordbruk, djur, natur, livsmedel, trädgård, golf, skog, miljö och mark >>
 

Arbeten inom lantbruk passar dig som:

  • Tycker om djur och teknik
  • Trivs med att vara ute i alla väder
  • Har en god fysik och är frisk och stark
  • Är punktlig och har säkerhetstänk
  • Kan jobba varierande arbetstider


Här finns många intressanta yrken att välja bland:

  • Det finns vissa jobb som man inte behöver ha utbildning för. Till exempel att rensa ogräs och skörda grönsaker under sommarsäsongen.
  • Du kan arbeta med att sköta djur. Det innebär att fodra, mjölka och se till att djuren har det bra.
  • Detta arbete utförs året runt.
  • Här finns också kontorsjobb som administration, ekonomi eller rådgivning.


Utbildning
För de som önskar studera finns alternativ som naturbruksgymnasium eller yrkesutbildningar. Vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen erbjuder ofta kurser och utbildningar inom lantbrukssektorn. Vidareutbildning på universitet eller högskolor kan genomföras direkt eller efter några års praktisk erfarenhet.


Det gröna näringslivet
I en värld där varningsklockorna ljuder allt högre, utgör det gröna näringslivet en källa till hopp och arbetsmöjligheter. Det är enkelt att hitta anställning inom detta område. Det gröna näringslivet möter den växande efterfrågan på hållbara och miljövänliga tjänster och produkter. Samtidigt ersätts gamla, fossila och resurskrävande metoder med innovativa produkter och samarbeten. Genom detta skapas jobb och tillväxt över hela landet och ett hållbart samhälle börjar ta form.

Sverige har enastående möjligheter att hållbart producera mat, energi, byggmaterial och förnybara råvaror för att möta klimat- och miljöutmaningar. Det som behövs är att fler inser att det finns möjligheter till utbildning och anställning inom de gröna näringarna. Genom att locka unga till att utbilda sig och arbeta inom dessa sektorer kan de bidra till att lösa flera av samhällets utmaningar.

Det positiva är att det finns jobb i hela Sverige inom många olika yrken, på alla nivåer av utbildning, och det finns många vägar som leder till dessa jobb.

 

Visa mer
Visa mindre