På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Maskinförare inom lantbruk Spela filmen

Maskinförare inom lantbruk

Maskinförare inom lantbruk, som också ibland kallas för traktorförare, arbetar framför allt inom växtodlingen. Det innebär att de oftast arbetar ute på fält och åkrar med exempelvis jordbearbetning som plöjning och harvning eller med sådd och skörd. 

Spridning av gödsel och kemisk bekämpning samt annan skötsel som kupning av potatis är andra liknande arbetsuppgifter. Mest arbetstid tillbringar maskinförare inom lantbruk i sin traktorn. Till traktorn kopplar maskinförare olika redskap såsom harv, plog och såmaskin eller transportvagnar och gödselspridare av olika slag.

Maskinföraren kör också skördetröska och andra jordbruksmaskiner. Maskinförare inom lantbruk behöver alltså ha bred kunskap om hur de olika maskinerna och redskapen fungerar och hur man bör sköta och köra dem. Enklare underhåll och reparationer hör också till maskinförarens arbetsuppgifter, inte minst under vintersäsongen.

Dagliga rutiner för maskinförare inom lantbruk, som inkluderar djurskötsel består vanligtvis av bl a utfodring, strö, rengöring hos ungdjur och dräktiga hondjur.

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Kvalifikationer
Krav på förarbevis för maskinförare (lastmaskiner, kompaktlastare, traktor med tillhörande redskap). Även Körkort B, för personbil, kan ställas som ett krav; ställs det inte som ett krav, är det en stor merit.

Liknande yrken: Skogsmaskinsförare och Greenkeeper.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.