På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kranbilsförare
Spela filmen

Kranbilsförare

Kranbilsförare (eller mobilkranförare) måste ha grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper på en nivå som medger säker lasthantering och på ett säkert sätt kunna hantera olika metoder och situationer som uppstår när lastgods förflyttas och hanteras.

Kranbilar är fordon, som är utrustade med till exempel skopa, krok, personkorg eller gripklor. Föraren transporterar många olika slags gods. Jobbet är både varierande och krävande, och kräver bland annat stort säkerhetstänk och förmåga till riskbedöming.

Utbildning

Utbildning till kranbilsförare kan inom gymnasieskolan (ungdomsgymnasiet) erbudas på Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) på inriktningen Anläggningsfordon eller på Fordons- och transportprogrammet (FT) på inriktningen Transport (rekommendation: om möjligt läsa bland annat en gymnasial kurs Godshantering - specialisering).
Motsvarande utbildning för vuxna kan erbjudas inom Komvux eller anordnas av Arbetsförmedlingen.

Lastbilsmonterad kran
Det rekommenderas att läsa en kurs vid namnet Lastbilsmonterad kran, för att den kunskapen efterfrågas av branschen. Man bör på sin gymnasieskola fråga om möjlighet finns att läsa den kursen. Exemeplvis kan den erbjudas som en "profilkurs" till elever på Fordon- och transportprogrammets variant mot Transportteknik, men det kan även finnas möjlighet att läsa den på andra inriktningar inom FT och andra gymnasieprogram.

Lastbilsmonterad kran omfattar gods- och timmerkranar. Kranarna delas upp i två kategorier:

  • timmerkranar (oavsett storlek)
    och
  • godskranar (över 18 tonmeter).

För att få lov att köra lastbilsmonterad kran krävs C-körkort och man omfattas av kravet på Yrkeskompetensbevis (YKB). Man ska ha fyllt 18 år och ha tillräckliga kunskaper för att kunna sköta kranen på ett säkert sätt.

För att erhålla en utbildningsbok eller ett yrkesbevis från TYA, ska man ha motsvarande kunskaper från gymnasieskolan kursplaner enligt nedan:
Arbetsmiljö och säkerhet 50 poäng;
Fordonsmonterad kran 100 poäng.

För ytterligare information var god se TYA:s hemsida.

Visste du att?

... 2017 avled 55 personer till följd av arbetsplatsolyckor, vilket är en ökning med 25% från 2015. Värst drabbad av arbetsplatsolyckor var åkeribranschen.
Källa: Arbetsmiljöverket

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.