På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lastmaskinförare
Spela filmen

Lastmaskinförare

Lastmaskinförare har en viktig funktion på exempelvis byggarbetsplatser. Arbetsuppgifterna kan vara väldigt skiftande och handla om till exempel lastning, schaktning, virkeshantering och snöröjning.

Inom byggbranschen delas maskiner in i två undergrupper. Dels jordförflyttningsmaskiner som används för att gräva och flytta bland annat jord och schaktmassor, dels kranar som används vid lyft. De som kör dessa maskiner kallas med ett gemensamt namn för maskinförare. Lastmaskinerna ingår i gruppen jordförflyttingsmaskiner.

Utbildning

Utbildning finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport och inom komvux (på gymnasial nivå). Även Arbetsförmedlingen kan erbjuda utbildning till lastbilschaufför som arbetsmarknadsutbildning. Om du söker utbildning till lastbilschaufför på komvux eller via arbetsförmedlingen, behöver du först på egen hand skaffa dig B-körkort (för personbil).

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 94 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Visste du att...?

Ordet chaufför härstammar från det franska ordet chauffeur som kan till svenska översättas som "eldare".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.