På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Traktorförare
Spela filmen

Traktorförare

Traktorförare kan arbeta inom olika branscher, bl a inom Bygg- och anläggning, inom Industri och inom Lantbruk samt inom Skogsindustri.

Traktorförare inom Skogsindustri
Var god se yrkespresentation Skogsmaskinförare.

Traktorförare inom Bygg- och Anläggning
Var god se yrkespresentation Bygg- och anläggningsförare.

Traktorförare inom Lantbruk
Som traktorförare inom Lantbruk kan man exempelvis arbeta på en fruktodling. I så fall består atbetsuppgifter, förutom traktorkörning, även av maskinkörning (av andra lantbruksmaskiner, ex. lastmaskiner, kompaktlastare, traktor med tillhörande redskap), service, underhåll, beskärning, plantering, besprutning m.m.
Förutom maskinintresse behöver traktorförare inom lantbruk även ha viss "växtintresse" och kunskaper om växter.

Att man innehar Sprutcertifikat och har Körkort B, för personbil, kan ställas som krav, när man söker jobb som traktorförare inom Lantbruk. För mer information var god se yrkespresentation Maskinförare inom Lantbruk.

Traktorförare inom Industri
är vanligtvis anställda på Transportavdelningar, där de huvudsakliga arbetsuppgifter är truck/hjullastare och Epa/lastbilskörning samt hantera uppföljning och leverans av gods till diverse produktionsenheter och till lagerlokaler. I arbetsuppgifterna kan ingå också att ta hand om interna transporter inom fabriksområde, lossning av styckegods samt insamling av prover till laboratorium. Även grovstädning av fabriksområde samt skötsel av avfallssortering kan ingå i jobbet.
Traktorförare inom industri deltar också i skydd- och säkerhetsarbete och är delaktig i systematiska arbetssätt (BKOM).
Arbetslaget består ofta av några medarbetare som alternerar mellan arbetsuppgifterna på avdelningen enligt ett rullande schema. Skiftarbete är vanligt och kan bestå av 2-skift, 3-skift, "delkontinuerlig 4-skift" eller 5-skift.

Kvalifikationer som krävs för att kunna få jobb som traktorförare inom industri är att man har:

  • en teknisk grundutbildning
  • B-körkort och Truck-kort (truckkort för motviktstruck och staplare)
  • Erfarenhet av lastning och lossning
  • Vana av datorarbete (bl a i olika boknings- och rapporteringssystem).

Meriterande är:

  • tidigare erfarenhet och vana av att arbeta i lastmaskin och truck
  • behörighet för hjullastare, C eller CE-kort.

Personliga egenskaper
Stort maskinintresse, engagerad, noggrann och ordningsam samt säkerhetsmedveten. Flexibel person, som har lätt att samarbeta samtidigt som hen också kan under längre tidsintervaller arbeta på egen hand och ta personligt ansvar på resultat av sitt arbete.

Vissa arbetsledningsuppgifter kan också vara inkluderade i arbete som traktorförare. Och i så fall krävs det att man har ledaregenskaper, bl a kunna entusiasmera sina kollegor och ta ansvar för helheten.

Förarkvalifikationer för traktorförare
För att få köra traktor krävs traktorkörkort, men de flesta arbetsgivare ställer även krav på B-körkort, för personbil och även C-körkort eller CE-körkort, för lastbil, kan ställas som ett krav eller i alla fall alltid är en stor merit.

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Utbildning

Grundutbildning erbjuds inom Naturbruksprogrammet (NB), som är ett av de nationella yrkesprogram på gymnasieskolan.
Om man som vuxen vill utbilda sig till traktorförare  kan man gå via arbetsmarknadsutbildning (som anordnas av Arbetsförmedlingen) eller vuxenutbildning /Komvux = kommunal vuxenutbildning/.

Behörighet att använda bekämpningsmedel kan vara en stor merit; ibland ställs det som ett krav av vissa arbetsgivare. Behörighetskurser anordnas av länsstyrelsen.

En kurs i arbete på väg kan vara en merit.

Naturbrukets yrkesnämnd (NYN) utfärdar Grönt kort. För att få Grönt kort måste man godkännas i ett teoretiskt och i flera praktiska prov. Blir man godkänd får man ett diplom som bevis på kunskaper inom sitt specialområde.

Traktorförare utbildad utanför Sverige
Har man utbildning från ett annat land kan man ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådets hemsida. UHR bedömer/validerar utländska gymnasieutbildningar, yrkesutbildningar och akademiska (högskole-/universitets-) utbildningar.

Validering av yrkeserfarenhet
Om man har arbetslivserfarenhet och/eller praktiska kunskaper/färdigheter från ett yrke, men saknar betyg/intyg kan man få dina yrkeskunskaper bedömda (validerade). Mer information finns på valideringsinfo.se eller kan fås via Arbetsförmedlingen.

Visste du att... ?

55 personer avled i Sverige under 2017 till följd av arbetsplatsolyckor, vilket är en ökning med 25% från 2015. Värst drabbad av arbetsplatsolyckor var åkeribranschen. Källa: Arbetsmiljöverket.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.