På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd

Ett fritt och socialt yrke

Det bästa med mitt yrke är att det är socialt och jag älskar att vara ute på vägen. Redan innan jag gick ut gymnasiet hade jag fått sju jobberbjudanden! Med tanke på hur hög efterfrågan är på vår kunskap behöver jag inte oroa mig för jobb och kan byta område när jag vill.
-Tove, 21 år

– Min dag börjar ungefär halv sju. Då träffas vi, snackar och går igenom dagen. Därefter lastar jag bilen och åker iväg på dagens uppdrag. Jag tycker om att träffa mina kunder, det är trevligt och socialt. Jag lägger upp min planering själv, det är en frihet och ett ansvar som jag gillar.

 – Efter skolan var jag inte så intresserad av att plugga ren teori och även om det var en del plugg så kändes det inte så. Om vi t ex läste om bromssystem så tittade vi på det praktiskt också och då blev det lätt att ta till sig. Vi hade också en väldigt bra sammanhållning i klassen och umgicks mycket. Både lärare och elever stöttade varandra. Om jag vaknade en dag och kände att jag inte ville gå till skolan var det ändå alltid kul när jag kom dit.

 – När utbildningen var färdig hade jag fått med mig mycket, t ex truckkort, personbilskort, C, CE, krankort och yrkeskompetensbevis. Förutom att köra lastbil kan jag också köra truck, jobba i hamnen eller inom lager och industri och mycket mer. Har du bra rekommendationer och gjort din utbildning finns det möjlighet att jobba med vad som helst inom branschen. Jag är väldigt nöjd just nu men jag vill också utvecklas på sikt och drömmer om att köra specialtransporter, som t ex frakt av stora turbiner.

 – Med rätt teknik går det mesta enkelt, jag är ganska kort och liten men det finns bra hjälpmedel. Jag rekommenderar verkligen andra som funderar över sitt yrkesval att välja Fordon och Transport.