På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Lastbilschaufför / lastbilsförare Spela filmen

Lastbilschaufför / lastbilsförare

Lastbilschaufför eller Lastbilsförare transporterar allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Lastbilsförare är ett självständigt yrke som kräver att man är bra på att planera och organisera sina uppgifter. Det är också ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakter.

Ansvarskänsla är en viktig egenskap för en lastbilsförare med tanke på att lastbilsekipaget väger många ton som kräver både kunskap och ansvarskänsla för att hantera på ett säkert sätt i trafiken. Det gods som transporteras är liksom fordonen värda mycket pengar. Lika viktigt är medvetenhet om regler inom säkerhets- och miljöområdet, att man kör på ett miljömässigt klokt sätt, det innebär både minskad miljöpåverkan och lägre kostnader för bränsle och slitage.

Arbetsuppgifter

Lastbilsförare spenderar en stor del av sin arbetstid bakom ratten. Körningen och leveranser ska planeras i linje med de regler för rast och vila som gäller inom området. Majoriteten av lastbilskörningarna är korta men många svenska åkerier kör också på den internationella marknaden.

Att kunna köra lastbil med släp kan vara ett krav för att bli anställd. Ett annat vanligt krav är att lastbilsföraren själv kan köra och hantera en truck vid lastning och lossning. Lastning och lossning ingår ofta i arbetet, liksom att beräkna godsets vikt och volym. Vid lastning måste man tänka både på i vilken ordning godset ska lossas och hur fordonet blir bäst lastat med tanke på stabilitet och lastsäkring.

Lastbilsföraryrket är indelat i olika specialkompetensområden. Anledningen är att kraven på förare skiljer mellan olika typer av transporter.

Yrkesporträtt
Se en kort (3 min 31 sek) film om lastbilsförare Linneéa, som fick jobb direkt efter gymnasiet.

Utbildning

Utbildning finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport och inom komvux (på gymnasial nivå). Även Arbetsförmedlingen kan erbjuda utbildning till lastbilschaufför som arbetsmarknadsutbildning.
Om man söker utbildning till lastbilschaufför på komvux eller via arbetsförmedlingen, måste man först på egen hand skaffa sig B-körkort (för personbil).

Vid funktionsnedsättning efter skada eller sjukdom och i fall man undrar om man är lämplig som förare, kan man genomgå testning på Mobilitetscentret

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 94 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Att tänka på
Det här yrket är, enligt statistiska uppgifter för 2017, framtagna av Arbetsmiljöverket, hör i Sverige till ett av de "farligaste yrken" med flest antal omkomna i arbetsplatsolyckor. Källa: Arbetsmiljöverket.

Visste du att...?
Ordet chaufför härstammar från det franska ordet chauffeur som kan till svenska översättas som "eldare".

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Länktips

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

12 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.