På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Budbilsförare
Spela filmen

Budbilsförare

Budbilsförare kör vanligtvis personbilar, skåpbilar eller lätta lastbilar.
Föraren hämtar och levererar varan samt hanterar de papper som ska följa med varan.

De bör ha god lokalkännedom så att de vet vilka vägar man ska välja för att ta sig fram snabbt. Budbil anlitas oftast när ett företag vill ha en transport utförd snabbt och med kort varsel. Transporterna sker från dörr till dörr. Vanliga kunder är till exempel byggnadsfirmor, tidningsföretag, reklambyråer och godstransportföretag.

Budbilsförare transporterar diverse föremål: från kuvert till stora paket, kylvaror och pallgods - oftast "dörr till dörr". En del budföretag arbetar även med tekniska kurirer, som gör datainstallationer.

Budbilsföraren kan få sina körningar av en beställningscentral som föraren står i kontakt med via kommunikationsradio eller mobiltelefon. Om bilen är utrustad med datakommunikation, får man sina uppdrag via en skrivare i bilen.

De flesta körningar sker under tidspress men det kan också gälla mera regelbundna körningar.

Personliga egenskaper
Det är viktigt att man som budbilsförare är ansvarsfull och kan lösningsfokuserad. Man bör vara trevlig och serviceinriktad även i stressande och oväntade situationer.

Övriga kvalifikationer
Det är bra om man har god lokalkännedom så att man kan välja de transportvägar som är minst trafikerade och som därför går fortast att komma fram på.

Utbildning

De flesta budfirmor anordnar internutbildning för sina förare. För att bli anställd som budbilsförare måste du ha körkort för personbil, lägst B-behörighet.

Övrigt
B-körkort ger rätt att framföra personbilar och lätta lastbilar samt "minibussar", dvs fordon vars totalvikt ej överstiger 3.500 kg.
Om man i sin yrkesroll som budbilsförare behöver framföra tyngre fordon med totalvikt på över 3,5 ton, krävs i så fall högre körkortbehörighet, t.ex C-körkort.
Frågor om körkortsbehörigheter besvaras av Transportstyrelsen.
Vid funktionsnedsättning efter skada eller sjukdom och i fall man undrar om man är lämplig som förare, kan man genomgå testning på Mobilitetscentret

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Framtidsutsikter

Det har på kort tid vuxit upp många budfirmor och konkurrensen är hård. I större städer finns också cykelbud som konkurrerar om en del av uppdragen. Behovet av korta närtransporter väntas dock öka trots att filmer, bilder och även dokument i allt större utsträckning överförs digitalt.

Visste du att...?
Det finns på de svenska vägarna (uppgift från februari 2018) ca 1600 trafik-kameror (övervaknings/fartkameror) utplacerade - på de "stora" vägar, som ägs av Vägverket.

Lilla ordboken
Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Livs-Viktigt!
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.