På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lagerarbetare
Spela filmen

Lagerarbetare

I Sverige är vi beroende av alla importerade varor vi får. Det kan röra sig om alla typer av varor – från bananer till skateboards. En del av våra varor produceras i Sverige, men det mesta har någon koppling till ett annat land. Oavsett vilket, är det du som lagerarbetare som ska se till att alla varor hamnar på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

Lagerarbetarens arbetsuppgifter
Som lager- och terminalarbetare är du ofta stationerad i en lagerlokal. Dina uppgifter kan variera, men i stora drag ska du se till att följande process går så effektivt som möjligt.

Dessa olika led (se punkterna nedan) ska man som lager- och terminalarbetare se till att de fungerar så bra som möjligt:

1. Varor kommer till er lagerlokal. De ska mottagas och registreras. Om något fattas eller är fel noterar man det eller kontaktar leverantören. Antingen placerar terminalarbetaren eller lagerarbetaren själv in varorna på rätt plats i lagret eller också sköts det arbetet av truckföraren.

2. Varorna ska sedan placeras på rätt ställe i lagret, så att de på bästa möjliga vis går att hitta vid ett senare tillfälle. Man märker varorna med dataetiketter.

3. Sista steget är avhämtning. När en transport kommer för att hämta en viss lagervara, då ska det gå snabbt och smidigt att hitta, hämta och leverera.

Lön
Ingångslön (uppgift från december 2017): ca 23 500 kr/månad.

Att tänka på

  • Som lagerarbetare är det viktigt att vara serviceminded och att vara i bra fysisk form. Att ha en kropp som klarar tunga lyft är en stor fördel, eftersom arbetet ofta innebär en hel del lyft.
  • Körkort B*** (för personbil) kan ställas som ett krav. Om det inte ställs som ett krav, är det en stor merit.

Utbildning

Det finns inte någon specifik utbildning till lagerarbetare inom den regulära svenska utbildningssystemet. För att kunna få anställning brukar arbetsgivare kräva att man har "gymnasiekompetens". Körkort och truckkort kan krävas också. Om de inte krävs, ses de oftast som en stor merit. All eftergymnasial utbildning är meriterande.
Intern utbildning på arbetsplatsen, efter anställningen, är vanligt förekommande likväl kontinuerlig fortbildning, som sker på arbetstid och bekostas av arbetsgivaren.

Visste du att...?
En person med kompetens inom "lager" kan eventuellt även få jobb som Demand supply planner, dvs i en yrkesroll där man kopplar samman kunskap om kunderna och om den kommersiella verksamheten med logistik och IT-lösningar.

Lilla ordboken
Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Länktips
gymnasieguiden.se/program/FT/transport - info om gymnasialutbildning där man kan få körkort för olika sorters fordon (från personbil till tung lastbil med släp)
svt.se/nyheter - artikeln från 10 mars 2018 "Paket du köper på nätet ska kunna spåras"
framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för något.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.