Lantmännen Maskin

Lantmännen Maskin

Omväxlande jobb för dig som gillar teknik

Philip Clausen är mekaniker på Lantmännen Maskins verkstad i Tomelilla. Philip servar och reparerar traktorer och andra maskiner som används i lantbruket.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Klockan sju är jag på plats och får min första arbetsorder på ett jobb, antingen i verkstaden eller ute hos kunden. Vi är?ett bra team som hjälps åt och behöver man diskutera något problem så har vi tillgång till teknisk support på huvudkontoret. Jobben rör alla olika slags maskiner som används i lantbruket och det kan gälla service, reparation eller felsökning med dator. Idag är datorn näst intill det viktigaste verktyget. Det är nästan omöjligt att hitta elfel utan dator och mycket som ska bytas måste först programmeras in i maskinen. Det är mycket kundkontakter och det är kul. Ingen dag är den andra lik och det är nog det allra bästa med jobbet.

Vad har du för utbildning?
– Jag mekade mycket med bilar under uppväxten. Min farsa har jobbat som mekaniker och även haft egen firma. Man kan nog säga att jag har växt in i jobbet, så att det blev det 3-åriga fordonsprogrammet var väl ingen överraskning. Intresset för reparationer fick mig att välja maskin. Det är större jobb och mer omväxlande.

Hur fick du jobbet?
– Jag praktiserade på Lantmännen Maskin här i Tomelilla sista halvåret i plugget, 4 dagar i veckan. Efter praktiken blev jag erbjuden jobb.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?
– Det här är ett omväxlande jobb och man blir aldrig fullärd. Eftersom Lantmännen Maskin är ett så stort företag så har man också helt andra resurser när det gäller utbildning än vad ett mindre företag kanske har. Själv är jag specialistutbildad på Valtra-traktorer. Vi utbildas löpande ett par gånger om året då det sker uppdateringar på maskinerna.

Har du något råd till den som funderar på att bli mekaniker?
– Är du tekniskt intresserad och gillar att träffa folk så är det här ett roligt jobb. Är du intresserad och duktig kan du räkna med att få jobb direkt efter utbildningen, branschen skriker efter bra mekaniker.
 

Visa mer
Visa mindre