Underhållstekniker
Spela filmen

Underhållstekniker

En underhållstekniker arbetar med installation, driftsättning av automatiserade anläggningar men även med programmering av datorstyrda system i produktion. I arbetsuppgifterna för en underhållstekniker kan ingå att hantera automatiserade processer inom säkerhetssystem, att praktiskt hantera underhåll, både mekaniskt och elektriskt och att bedriva underhåll och felsökning i processtyrda anläggningar.

Utbildning

Bra grundläggande gymnasieutbildning till Underhållstekniker finns bl a på El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet eller Industritekniska programmet.

Motsvarande utbildningar kan finnas på inom komvux.

Yrkesutbildning till underhållstekniker kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Underhållstekniker har kunskap om den kvalificerade teknik som används inom processindustrin och kan arbeta på många olika arbetsplatser inom olika branscher, t ex inom stål- och pappersindustrin.

Utbildad underhållstekniker kan även arbeta som Servicemontör inom industrimaskiner, som Processtekniker inom styr- och reglerteknik eller som Arbetsledare inom underhåll.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.