På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vindkrafttekniker Spela filmen

Vindkrafttekniker

Vindkrafttekniker är ett fritt yrke där du ansvarar för högteknologiska lösningar och gigantiska konstruktioner mitt i naturen. Du sköter din planering och ansvarar för drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker. Yrket erbjuder stor flexibilitet – förutom möjligheten att bo på landsbygden och arbeta lokalt, ges du frihet att upptäcka nya platser. I snitt behövs det en vindkrafttekniker för fem verk och man jobbar ofta i team.

Efterfrågan på vindkrafttekniker är stor och kommer att öka. Sverige har ett mål att producera 100 procent förnybar el senast 2040. För att nå målet ska det byggas omkring tretusen nya vindkraftverk de närmaste decennierna, utöver de ca 3 500 som finns idag - alltså en dubblering av dagens antal! I dagsläget behövs minst 170 nyutbildade vindkrafttekniker per år i landet och efterfrågan är även stor internationellt.

Utbildning

Utbildning till vindkrafttekniker finns främst inom yrkeshögskolan.

Läs mer om yrket vindkrafttekniker på Nätverket för Vindbruk, här finns information om bland annat aktuella utbildningar, framtidsutsikter och branschens behov.

I broschyren om "Vindkrafttekniker" har Svensk Vindenergi, Nätverket för vindbruk och Vindkraftcentrum.se sammanställt fakta om vägar till utbildning. Som utbildad vindkrafttekniker får du en mycket efterfrågad specialistkompetens, ett fritt arbete och sysselsättning inom en bransch som tar miljöansvar!

Kolla in filmen där vindkrafttekniker Mats Flodman gör service av ett vindkraftverk 

Du är också välkommen att höra av dig med frågor till:
Campus Varberg eller Hjalmar Strömerskolan.

Visste du att... ?

Yrket fyller en viktig funktion för att landets olika delar ska garanteras elförsörjning, ett enda vindkraftverk kan försörja minst 1.800 villor med hushållsel.

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.