På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vindkrafttekniker Spela filmen

Vindkrafttekniker

Vindkrafttekniker är ett fritt yrke där du ansvarar för högteknologiska lösningar och gigantiska konstruktioner mitt i naturen.
En vindkrafttekniker sköter sin planering och ansvarar för drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker. Yrket erbjuder stor flexibilitet – förutom möjligheten att bo på landsbygden och arbeta lokalt, ges du friheten att upptäcka nya platser. I snitt behövs det en vindkrafttekniker för fem verk och man jobbar ofta i team.

Efterfrågan på vindkrafttekniker är stor och kommer att öka. Sverige har ett mål att producera 100 procent förnybar el senast år 2040. För att nå målet ska det byggas omkring tretusen nya vindkraftverk de närmaste decennierna, utöver de cirka 3.500 som finns idag - alltså en dubblering av dagens antal! I dagsläget behövs minst cirka 200 nyutbildade vindkrafttekniker per år i landet och efterfrågan är även stor internationellt (uppgift från augusti 2019).

Utbildning

Utbildning till vindkrafttekniker finns främst inom Yrkeshögskola. Bra förberedande grundutbildning finns i första hand på gymnasieskolans El- och Energiprogrammet (EE), med inriktningen Energiteknik. Motsvarande förberedande grundutbildning för vuxna kan finnas inom den kommunala vuxenutbildningen (Komvux).

Snabblänkar till information om relevanta yrkeshögskoleutbildningar:
• Campus Varberg
• Hjalmar Strömerskolan

Läs mer om yrket vindkrafttekniker på Nätverket för Vindbruk, här finns information om bland annat aktuella utbildningar, framtidsutsikter och branschens behov.

I informationsbroschyren om "Vindkrafttekniker" som är framtagen i samverkan finner du sammanställt fakta om yrket och vägar till utbildning. Som utbildad vindkrafttekniker får du en mycket efterfrågad specialistkompetens, ett fritt arbete och sysselsättning inom en bransch som tar miljöansvar!

Yrkesporträtt

Kolla in filmen där vindkrafttekniker Mats Flodman gör service av ett vindkraftverk

Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.