Vindkrafttekniker
Spela filmen

Vindkrafttekniker

Vindkrafttekniker är ett fritt yrke där du ansvarar för högteknologiska lösningar och gigantiska konstruktioner mitt i naturen.

En vindkrafttekniker sköter sin planering och ansvarar för drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker. Yrket erbjuder stor flexibilitet – förutom möjligheten att bo på landsbygden och arbeta lokalt, ges du friheten att upptäcka nya platser. I snitt behövs det en vindkrafttekniker för fem verk och du jobbar ofta i team.

Utbildning

Utbildning till vindkrafttekniker finns främst inom Yrkeshögskola.

Bra förberedande grundutbildning finns i första hand på gymnasieskolans El- och Energiprogrammet, med inriktningen Energiteknik.

Motsvarande förberedande grundutbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.

Som utbildad vindkrafttekniker får du en mycket efterfrågad specialistkompetens, ett fritt arbete och sysselsättning inom en bransch som tar miljöansvar!

Framtidsutsikter

Efterfrågan på vindkrafttekniker är stor och kommer att öka. Sverige har ett mål att producera 100 procent förnybar el senast år 2040. För att nå målet ska det byggas omkring tretusen nya vindkraftverk de närmaste decennierna, utöver de cirka 3.500 som finns idag - alltså en dubblering av dagens antal.

I dagsläget behövs minst cirka 200 nyutbildade vindkrafttekniker per år i landet och efterfrågan är även stor internationellt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  0 Lediga jobb som vindkrafttekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.