Vattenkrafttekniker
Spela filmen

Vattenkrafttekniker

Vattenkraftteknikers arbetsuppgifter består i att bedriva driftarbeten, underhållsarbeten och tillsynsarbeten i kraftstationer.

Vattenkrafttekniker utför dagliga tillsynsronder med handdator och värdena överförs sedan till en stationsdator, där de analyseras. Vattenkrafttekniker arbetar också med avhjälpande underhåll av elektriska och mekaniska anläggningsdelar samt kopplingar i ställverk.

Utbildning

För att bli så anställningsbar som möjligt, är det meriterande att skaffa sig följande certifikat och intyg: ESA – Elsäkerhetsanvisningar Traversförare Säkerhet i och invid vattenvägar, Heta arbeten, HLR – Hjärt och Lungräddning Utbildningen.

Utbildning finns på gymnasiets El- och energiprogrammet, inriktning Energiteknik.

Vidareutbildning kan finnas på yrkeshögskola.

Om man vill läsa vidare till ingenjör krävs komplettering med tekniskt basår som finns på högskolorna eller universiteten.

Framtidsutsikter

Företagen inom energibranschen är i behov av nyrekrytering på grund av pensionsavgångar och företagen kräver idag relevant utbildade arbetssökande vid rekrytering.

Personliga egenskaper

Arbetet ställer stora krav på kreativitet och samarbetsförmåga.

Egenskaper som är viktiga är att man är tekniskt intresserad, resultatinriktad, självständig och ansvarstagande.

Visste du att...?

... förnybar energi kommer från källor som ständigt förnyas i ganska snabb takt. Exempel på förnybara energikällor är vattenkraft, vindkraft, bioenergi och solenergi.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.