På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vattenkrafttekniker

Vattenkrafttekniker

Vattenkraftteknikers arbetsuppgifter består i att bedriva driftarbeten, underhållsarbeten och tillsynsarbeten i kraftstationer.

Exempelvis utför vattenkrafttekniker dagliga tillsynsronder med handdator och värdena överförs sedan till en stationsdator, där de analyseras. Vattenkrafttekniker arbetar också med avhjälpande underhåll av elektriska och mekaniska anläggningsdelar samt kopplingar i ställverk.

Arbetet ställer stora krav på kreativitet och samarbetsförmåga. Egenskaper som är viktiga: tekniskt intresserad, resultatinriktad, självständig och ansvarstagande.

För att bli så anställningsbar som möjligt, är det meriterande att skaffa sig följande certifikat och intyg: ESA – Elsäkerhetsanvisningar Traversförare Säkerhet i och invid vattenvägar Heta arbeten HLR – Hjärt och Lungräddning Utbildningen.

Företagen inom energibranschen är i behov av nyrekrytering på grund av pensionsavgångar och företagen kräver idag relevant utbildade arbetssökande vid rekrytering.

Utbildning

Utbildning till vattenkrafttekniker finns på gymnasiets El- och Energiprogrammet, inriktning Energiteknik. Vidareutbildning kan finnas på yrkeshögskola ex. Vattenkrafttekniker i Jokkmokk. Om man vill läsa vidare till ingenjör krävs komplettering med tekniskt basår som finns på högskolorna eller universiteten.

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Visste du att...?
Förnybar energi kommer från källor som ständigt förnyas i ganska snabb takt. Exempel på förnybara enerigkällor är vattenkraft, vindkraft, bioenergi och solenergi. Källa: Jordbruksverket.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.