Vattenekolog

Vattenekolog

Vattenekologer arbetar med miljöövervakning och vattenförvaltning. Arbetsuppgifterna innefattar bland annat kartläggning, analys och klassning av länets vattenförekomster samt framtagande av underlag till åtgärdsprogram. Därutöver arbetar vattenekologer vanligtvis med genomförandet och utvärderingar och undersökningar inom den regionala miljöövervakningen.

Vattenekologer bidrar med kunskap om sjöar och vattendrag vid tillståndsprövningar och i andra ärenden.

Arbetet som vattenekolog innebär många kontakter med statliga myndigheter och kommunala verksamheter, med konsulter och med diverse andra verksamhetsutövare.

Det finns kunskapsområden som samarbetar och delvis överlappar varandra. Ett sådant exempel är Ekofysiologi.

Ekofysiologer studerar både ekologi och fysiologi och deras forskning handlar om en blandning av dessa kunskapsområden, bland annat om hur miljö och beteende påverkar vad som händer med människokroppen.

Utbildning

Högskoleutbildning med inriktning mot vattenekologi. Vidare krävs det god datorvana och vara van vid att arbeta i Excel. Ofta krävs det även kunskaper och erfarenhet av att arbeta med GIS, Geografiska Informationssystem.

Vidare krävs det mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. B-körkort, för personbil, kan krävas för att kunna få anställning som vattenekolog.

Tidigare arbetslivserfarenhet kan krävas för att kunna få anställning som vattenekolog, exempelvis kan det krävas att man har arbetat med vattenfrågor på något sätt, med vattenförvaltning eller med miljöövervakning med fokus på akvatiska miljöer. 

Rekommenderat gymnasieprogram är i första hand Naturvetenskapsprogrammet.

Personliga egenskaper

Man bör vara en självgående person med mycket god samarbetsförmåga, som kan samverka i olika sammanhang och utgör även en kunskapsresurs för andra personer, som har ett strukturerat och målinriktat arbetssätt och som tycker om att arbeta med varierande arbetsuppgifter samt en flexibel person som har lätt för att anpassa sig efter ändrade förutsättningar.

Visste du att...?

... ljusföroreningar, som gör att det, i och strax utanför storstäder, kan vara upp till 10 000 gånger ljusare än innan elektriska lampor uppfanns, påverkar många djur på ett negativt sätt. Exempelvis sköldpaddsungar som precis har kläckts, de går instinktivt dit det är som ljusast, som normalt sett är mot havet, men om det finns konstgjorda ljuskällor kan dessa leda dem i fel riktning och de riskerar att hamna fel och då inte överlever.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    37 Lediga jobb som vattenekolog

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.