På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vattenekolog

Vattenekolog

Vattenekologer arbetar med miljöövervakning och vattenförvaltning. Arbetsuppgifterna innefattar bland annat kartläggning, analys och klassning av länets vattenförekomster samt framtagande av underlag till åtgärdsprogram. Därutöver arbetar vattenekologer vanligtvis med genomförandet och utvärderingar och undersökningar inom den regionala miljöövervakningen.

Vattenekologer bidrar med kunskap om sjöar och vattendrag vid tillståndsprövningar och i andra ärenden.

Arbetet som vattenekolog innebär många kontakter med statliga myndigheter och kommunala verksamheter, med konsulter och med diverse andra "verksamhetsutövare".

Personliga egenskaper
En självgående person med mycket god samarbetsförmåga, som kan samverka i olika sammanhang och utgör även en kunskapsresurs för andra personer; som har ett strukturerat och målinriktat arbetssätt och som tycker om att arbeta med varierande arbetsuppgifter; en flexibel person som har lätt för att anpassa sig efter ändrade förutsättningar.

Ekofysiolog
Det finns kunskapsområden som "samarbetar" och delvis "överlappar varandra. Ett sådant exempel är Ekofysiologi. Ekofysiologer studerar både ekologi och fysiologi och deras forskning handlar om en blandning av dessa kunskapsområden, bland annat om hur miljö och beteende påverkar vad som händer med människokroppen.

Utbildning

Vattenekolog är ett akademiskt yrke, dvs högskoleutbildning krävs; närmare bestämt en högskoleutbildning med inriktning mot vattenekologi. Vidare krävs det god datorvana och vara van vid att arbeta i Excel. Ofta krävs det även kunskaper och erfarenhet av att arbeta med GIS, Geografiska Informationssystem.
Vidare krävs det mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. B-körkort, för personbil, kan krävas för att kunna få anställning som vattenekolog.

Tidigare arbetslivserfarenhet kan krävas för att kunna få anställning som vattenekolog, exempelvis kan det krävas att man redan tidigare hade arbetat med vattenfrågor (på något sätt) och/eller med vattenförvaltning och/eller med miljöövervakning med fokus på akvatiska miljöer. 

Lilla ordboken
UNEP - Förenta nationernas miljöprogram, ofta förkortat till UNEP (av det engelska namnet United Nations Environment Programme).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.