På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Glaciolog

Glaciolog

Glaciolog är en glaciärforskare, som studerar glaciärer och processerna kring dessa men termen "glaciologi" kan användas generellt om all forskning om is och isfenomen.

En glaciär är en årligen ackumulerad och omsatt massa av is och snö som har börjat röra sig, av sin egen tyngd. Glaciärer utgör jordens största resurs av sötvatten och den näst största ansamlingen vatten efter oceanerna. 

Glaciologer studerar bland annat glaciärernas historia och omfattning av tidigare nedisningar. Glaciologer arbetar bland annat med att få fram och/eller justera en karta över glaciärer i ett viss område. Kartor över glaciärer används av naturturister (för att minimera risker vid vandringar) men även av forskare. Glaciärer påverkar ofta sin omgivning kraftigt och lämnar stora spår efter sig i naturen, vilket gör dem mycket viktiga vid geologiska studier.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs, dvs man måste studera på högskola/universitet i minst 3 år på heltid. På gymnasiet rekommenderas det i första hand läsa på Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvtenskap.

Oroande fakta
Forskare kom fram till att isarna i Antarktis år 2019 smälter sex gånger snabbare än år 1980. Källa: natursidan.se

Lilla ordboken

UNEP - Förenta nationernas miljöprogram, ofta förkortat till UNEP (av det engelska namnet United Nations Environment Programme).

Länktips

  • naturvetarna.se - fackförbundet för akademiker inom "naturvetenskap"
  • smhi.se/kunskapsbanken - beskrivningar av fenomen och händelser kopplade till meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat
  • utbildning.gu.se - info om naturvårdsutbildningar på Göteborgs Universitet
  • SGU - är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige.
Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.