På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Meteorolog
Spela filmen

Meteorolog

Med datorns hjälp räknar meteorologen sedan ut hur temperatur, vind, moln och fuktighet kommer att förändras och översätter detta till en väderprognos. Väderprognoserna är ett måste för sjö- och luftfart, vägmyndigheter, lant- och skogsbruk vilka köper väderprognoserna från SMHI. Marinmeteorologer är specialiserade på att göra prognoser för vindar, strömmar, vattenstånd, isbildning och risk för nedisning till havs.

Många meteorologer arbetar också med miljövård och i konsultverksamhet.

Meteoroligins specialområden/forskningsområden
Forensisk meteorologi, dynamisk meteorologi, klimatmodellering och modellutveckling, atmosfärfysik, kemisk meteorologi, gränsskiktsmeteorologi, prognosmeteorologi, miljöanalys, klimatanpassning.

Försvarsmeteorolog
En grupp av meteorologer är försvarsmeteorologerna, som dessutom får en officersutbildning i samband med sin akademiska examen. Deras största uppgift är att ta fram väderprognoser för olika förband inom försvaret. Kika gärna på yrken inom Försvarsmakten.

Utbildning

För att bli meteorolog studerar man fysik vid en högskola eller ett universitet. Det finns olika program, men i huvudsak inleds utbildningen med att man studerar vid fysikerprogrammet. Efter den tre år långa kandidatnivån går man exempelvis ett masterprogram, en tvåårig påbyggnad, med inriktning mot meteorologi.

Kontakta utbildningsanordnarna för information om aktuella behörighetskrav.

För mer information om yrke Meteorolog se www.naturvetarna.se och Swedish Meteorological and Hydrological Institute´s homepage: www.smhi.se

Försvarsmaktens hemsida finns information om utbildning till försvarsmeteorolog.

Visste du att...?
I jan 2019 drabbades delar av USA av ett väderfenomen vid namnet "polarvirvel", som medför extrem kyla (minus upp till 50 grader C); anledning till att polarvirvel uppstår är ett lågtrycksområde som ligger nära någon av jordens poler och som är en långvarig & storskalig lågtryckszon som roterar moturs vid Nordpolen (en så kallad "cyklon"), och medurs vid Sydpolen.

Närliggande yrken
Meteorologerna studerar det som händer ovanför jordens yta upp till ca en mil (10 km) "upp i lyften" och sedan, längre upp i atmosfären, tar rymdforskare vid. Kika gärna på Rymdyrken.

Lilla ordboken
Nationellt "isdygn" - datumen då det är minusgrader i hela Sverige /i minst 24 timmar, dvs under hela dygnet/.

Historisk tillbakablick
År 1816 blev i Europa känt som "året utan sommaren". 

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.