Astrobiolog
Spela filmen

Astrobiolog

Astrobiolog sysslar med övergripande vetenskap och omfattande evolutionsbiologi, inklusive ursprung för- och utveckling av de för livet nödvändigaste elementen och hur dessa uppkommer i det interstellära stoftet och i protostellära system. interstellära stoft är en sammanfattande benämning på gas, stoft, magnetfält och kosmisk strålning som finns i rymden mellan stjärnorna

Till astrobiologi hör också studier av den kemiska evolutionen och därmed följande samverkan mellan framväxande livsformer och planeternas utveckling, samt den gren av biologin som ägnar sig åt studier av utomjordiskt liv.

Astrobiolog kan ses som en tvärvetenskaplig titel då man uppnått en högre utbildning och senare forskar i ämnet. 

Du som är intresserad av Astrobiolog vill kanske läsa om andra Rymdyrken?

Utbildning

Kandidatutbildning, 3 års heltidsstudier på högskola/universitet, samt masterutbildningen, ytterligare 2 år på heltid, inom ett flertal naturvetenskapliga discipliner så som fysik, biologi, matematik rekommenderas.

Därefter är forskningsfältet inom doktorsexamina brett och stort.

Det viktiga är att få naturvetenskaplig kompetens i sin gymnasieutbildning och sedan läsa fysik, biologi, matematik och/eller astronomi på högskolenivå. Det finns inte något sammansatt utbildningsprogram idag som leder "raka vägen" till att bli en Astrobiolog.

Visste du att...?

... "Cyborg" är ett ord som beskriver en "cybernetisk organism", det vill säga en organism som består av såväl biologisk vävnad som syntetiska delar. Termen "cyborg" myntades år 1960 av Manfred Clynes och Nathan Kline i en artikel om möjligheter att använda självreglerande människa-maskin-system vid rymdresor.

Det finns idag ett antal personer med bioniska armar och ben eller med hörselimplantat. Syftet är i första hand att återställa förlorade funktioner men även i alltmer större utsträckning även att förbättra människors förmågor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  40 Lediga jobb som astrobiolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.