Forskare inom bioteknik

Forskare inom bioteknik

Sedan Watson och Crick avslöjade DNA:s struktur i slutet på 1950-talet och med upptäckten av PCR-tekniken och sekvenseringsmetoder på 1980-talet så har den nya biologin revolutionerat både medicinens och biologins arbetsmetoder och skapat en oerhört stor mängd ny kunskap. En kunskap som det är en utmaning att bygga vidare på.

Eftersom bioteknik, den nya biologin, kommer att bli allt viktigare i vårt samhälle kommer kunskaperna vi får genom forskning på området att påverka olika aspekter av våra liv.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns bl a på gymnasieskolans Naturvetenskapsprogrammet.

Vidareutbildning finns inom högskola/universitet.

Visste du att...?

... Cyborg -  är ett ord som beskriver en "cybernetisk organism", det vill säga en organism som består av såväl biologisk vävnad som syntetiska delar. Termen "cyborg" myntades år 1960 av Manfred Clynes och Nathan Kline i en artikel om möjligheter att använda självreglerande människa-maskin-system vid rymdresor.

Det finns idag ett antal personer med bioniska armar och ben eller med hörselimplantat. Syftet är i första hand att återställa förlorade funktioner och att förbättra människors förmågor. En bionisk arm kan rotera i 360 grader, vilket en naturlig människoarm inte kan göra.

... DNA (deoxyribonucleic acid) eller deoxiribonukleinsyra, är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen, arvsmassan eller genomet, i alla av världens kända organismer, med undantag av RNA-virus. DNA-molekylen finns i identiska kopior i varje cell i en organism.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.