På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Akademiker Spela filmen

Akademiker

En akademiker är i Sverige en person som har skaffat sig en högskoleutbildning, vilket man kan göra på en högskola eller på ett universitet. Akademisk nivå uppnås efter med godkända resultat genomfört utbildningsprogram med minst 180 hp (3-års heltidsstudier).

Akademiker kan arbeta inom diverse olika branscher. Här kan du se en 20 minuter lång videofiIm från Akademikerförbundet SSR.

Och här kan du se en kort fiIm som i första hand beIyser frågor om myter kring Iöner för akademiker.

För att bli en akademiker är man tvungen att läsa på en högskola eller ett universitet och det gäller att konkurrera om utbildningsplats, vilket man kan göra med betyg från gymnasiet men även med resultatet av högskoleprovet, så kanske är information om Högskoleprovet på sin plats.

Innan man kommer in på högskolan måste man skaffa sig behörighet. Till alla svenska högskoleutbildningar krävs Grundläggande behörighet och ofta även Särskild behörighet.

Särskild behörighet är olika till olika utbildningar. Till vissa högskoleutbildningar måste man också klara antagningsprover, detta gäller dock oftast konstnärliga utbildningar, på t.ex Musikhögskolan eller Konstfack.

Listan över vad akademiker arbetar med är lång och varierande. Se här vad aIumner (f.d studerande) på Göteborg Universitet syssIar med.

Utbildning

Högskoleexamina delas in i generella examina, yrkesexamina och konstnärliga examina. En anledning till att det finns yrkesexamina är att det inom vissa yrken krävs en speciell utbildning eller legitimation för att man ska få arbeta inom yrket och sådana utbildningar avslutas med en yrkesexamen.

Visste du att...?

... Den brittiska tidskriften Times Higher Education gör en årlig ranking över världens bästa universitet. Vid den senaste rankningen (dec 2017) blev Karolinska Institutet i Stockholm bästa svenska lärosäte på listan på en 43:e plats. Bäst av alla blev återigen Harvard University i USA. 

Olika betygsskalor, som används på de svenska lärosätena

Det är varje lärosäte som bestämmer vilken betygsskala de använder på de utbildningar som ges på just det lärosäte. Ett av de vanligaste betygsskalorna som används på de svenska lärosätena idag (2018) är U/G/VG (Underkänt/Godkänt/Välgodkänt).

Universitets- och högskolerådets webbplatser:

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

29 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.