Demograf

Demograf

Demografer arbetar med befolkningsprognoser. Du är specialist inom statistik som inriktar sig på att analysera befolkningsutvecklingen, ofta i ett enskilt land eller region, och att göra olika sorters prognoser, t ex för att uppskatta totalbefolkningsmängd som kommer att finnas om några år, men även på längre sikt.

Demograf är ett mycket viktigt yrke bl a för att politiker ofta fattar sina beslut med utgångspunkt i de beräkningar och prognoser som demografer gör. På det sättet påverkar demografer i mångt och mycket vår framtid.

Utbildning

För att kunna få jobb som demograf måste du ha gedigna kunskaper i statistik.

Demograf är ett akademiskt yrke, dvs man måste ha läst på högskolenivå. Minimikravet för att få jobb som demograf är några terminers akademiska studier och av dem minst två terminer på heltidsstudier i statistik.

Exempel på en lämplig utbildning för att kunna få jobb som demograf är magisterexamen* i Sociologi med inriktning på demografi.

* för att uppnå magisterexamen måste man läsa på heltid på högskola/universitet i minst fem år. Först uppnår man kandidatexamen (tre år på heltid) och sedan kan man läsa två år till - mot en magisterexamen.

Arbetsplats

Många svenska demografer arbetar på SCB, Statistiska centralbyrån, med olika analyser av Sveriges befolkning.

Övrigt

Medellivslängd för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män 81. Prognosen säger att 2060 har medellivslängden stigit mer än fem år.

Den 20 januari 2017 kl. 08.00 uppgick Sveriges befolkning till tio miljoner. År 2026 förväntas Sveriges befolkning vara 11 miljoner och 2060 - 13 miljoner.
Källa: scb.se/hitta-statistik

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  10 Lediga jobb som demograf

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.