På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Demograf

Demograf

Demografer arbetar med befolkningsprognoser. De är specialister inom statistik som inriktar sig på att analysera befolkningsutvecklingen (ofta i ett enskilt land eller region) och att göra olika sorters prognoser, t.ex för att uppskatta bl.a totalbefolkningsmängd som kommer att finnas om några år men även på längre sikt.

Många svenska demografer arbetar på SCB (Statistiska centralbyrån) med olika analyser av Sveriges befolkning.

Demograf är ett mycket viktigt yrke bl.a för att politiker ofta fattar sina beslut med utgångspunkt i de beräkningar och prognoser som demografer gör. På det sättet påverkar demografer i mångt och mycket vår framtid.

För att kunna få jobb som demograf måste man ha gedigna kunskaper i statistik.

Utbildning

Demograf är ett akademiskt yrke, dvs man måste ha läst på högskolenivå. Minimikravet för att få jobb som demograf är några terminers akademista studier och av dem minst två terminer på heltidsstudier i statistik.

Exempel på en lämplig utbildning för att kunna få jobb som demograf är magisterexamen* i Sociologi med inriktning på demografi.

* för att uppnå magisterexamen måste man läsa på heltid på högskola/universitet i minst fem år. Först uppnår man kandidatexamen (tre år på heltid) och sedan kan man läsa två år till - mot en magisterexamen.
 

Visste du att...?

... Medellivslängd för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män 81 (maj 2018). Prognosen säger att 2060 har medellivslängden stigit i över fem år.

... Den 20 januari 2017 kl. 08.00 uppgick Sveriges befolkning till tio miljoner. År 2026 förväntas Sveriges befolkning bli 11 miljoner och 2060 - 13 miljoner.
Källa: scb.se/hitta-statistik

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.