Som epidemiolog arbetar du med att ta reda på olika faktorer i miljön, levnadsvanor och genetiska faktorer som påverkar både hälsa och sjukdom hos befolkningen. Det handlar om att förstå hur sjukdomar uppstår och hur vårt genetiska arv påverkar miljö, uppväxt och andra livsvillkor. Epidemiologer studerar bl a epidemier och andra sjukdomar som är tillräckligt vanliga för att det ska vara möjligt att få ett statistiskt underlag.
Arbetsuppgifterna kan handla om att söka samband mellan allt från strålning, stress, rökning till olika tillstånd som hjärtinfarkt, lungcancer, övervikt och högt blodtryck. Det kan även handla om sjukdomar och deras samband mellan arv och miljö. Som epidemiolog arbetar du med statistik från stora studier, register och biobanker både nationellt och internationellt.
Epidemiologi är ett område som även används inom molekylärbiologin och molekylärgenetiken. Även inom vården spelar epidemiologi en stor roll, till exempel vid utformning av mammografiprogrammen och för att effektivisera sjukvården.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Akademisk utbildning krävs, dvs att du har studerat på högskola/universitet.
För att arbeta som epidemiolog kan du exempelvis studera till läkare, samhällsvetare, ekonom, matematiker eller hälsovetare. Du kan därefter gå vidare och läsa till epidemiolog som specialisering efter din grundutbildning.
Bra förberedande utbildning, inför studier på högskolenivå, finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på Samhällsvetenskapsprogrammet och på Naturvetenskapsprogrammet.
Arbetsplats
Arbetsplatser kan vara inom sjukvården, lärosäten eller myndigheter.
Länktips
- Information om Covid19 från Folkhälsomyndigheten
- Karolinska Institutet - forskningsområden inom epidemiologi och folkhälsovetenskap
- Folkhälsomyndigheten - en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret