Epidemiolog

Epidemiolog

Som epidemiolog arbetar du med att ta reda på olika faktorer i miljön, levnadsvanor och genetiska faktorer som påverkar både hälsa och sjukdom hos befolkningen. Det handlar om att förstå hur sjukdomar uppstår och hur vårt genetiska arv påverkar miljö, uppväxt och andra livsvillkor. Epidemiologer studerar bl a epidemier och andra sjukdomar som är tillräckligt vanliga för att det ska vara möjligt att få ett statistiskt underlag.

Arbetsuppgifterna kan handla om att söka samband mellan allt från strålning, stress, rökning till olika tillstånd som hjärtinfarkt, lungcancer, övervikt och högt blodtryck. Det kan även handla om sjukdomar och deras samband mellan arv och miljö. Som epidemiolog arbetar du med statistik från stora studier, register och biobanker både nationellt och internationellt.

Epidemiologi är ett område som även används inom molekylärbiologin och molekylärgenetiken. Även inom vården spelar epidemiologi en stor roll, till exempel vid utformning av mammografiprogrammen och för att effektivisera sjukvården.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs, dvs att du har studerat på högskola/universitet.

För att arbeta som epidemiolog kan du exempelvis studera till läkare, samhällsvetare, ekonom, matematiker eller hälsovetare. Du kan därefter gå vidare och läsa till epidemiolog som specialisering efter din grundutbildning.

Bra förberedande utbildning, inför studier på högskolenivå, finns på flera av gymnasieskolans nationella program, t.ex på Naturvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Arbetsplatser kan vara inom sjukvården, lärosäten eller myndigheter. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  751 Lediga jobb som epidemiolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.