På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Nutritionsepidemiolog

Nutritionsepidemiolog

Nutritionsepidemiologer studerar sambanden mellan kost- och övriga levnadsvanor och risken att drabbas av eller möjligheter till att förhindra sjukdomar.

Genom att undersöka miljö- och beteendemässiga, genetiska och epigenetiska faktorer som påverkar insjuknande i kroniska sjukdomar bidrar nutritionsepidemiologer till att försöka finna nya tillvägagångssätt för prevention av sjukdomar.

Det är sedan länge känt att en hälsosam, balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet ger stora folkhälsovinster med lägre insjuknande och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom och cancer. Det behövs dock mer detaljerad kunskap om hur kost- och övriga levnadsvanor påverkar kroniska sjukdomar.

Nutritionsepidemiologer arbetar tvärvetenskapligt med både enkätforskningar och forskning på biomarkörer för att förstå samband och undersöka mekanismer bakom kroniska sjukdomar, först och främst bakom de stora folksjukdomarna, sådana som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet och frakturer, fetma, åldersberoende grå starr, reumatism, bukspottkörtelinflammation, njursjukdomar.

Man studerar hur de sjukdomar påverkas av bland annat följande faktorer: kostmönster, livsmedel, näringsämnen och bioaktiva substanser i maten, miljöföroreningar i kosten, kosttillskott, fysisk aktivitet, alkohol och rökning, fetma, metaboliskt syndrom och diabetes.

Utbildning

Bra grundkompetens ges på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.

Visste du att...?

... om man skulle lägga alla röda blodkroppar från en människa på rad, så skulle längden på den raden uppgå till ca 185 000 km, eller 18 500 mil.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.