På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Nutritionsepidemiolog

Nutritionsepidemiolog

Nutritionsepidemiologer studerar sambanden mellan kost- och övriga levnadsvanor och risken att drabbas av eller möjIigheter tiII att förhindra sjukdomar.

Genom att undersöka miljö- och beteendemässiga, genetiska och epigenetiska faktorer som påverkar insjuknande i kroniska sjukdomar bidrar nutritionsepidemioIoger till att försöka finna nya tillvägagångssätt för prevention av sjukdomar.

Det är sedan Iänge känt att en hälsosam, baIanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet ger stora folkhälsovinster med lägre insjuknande och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom och cancer. Det behövs dock mer detaljerad kunskap om hur kost- och övriga levnadsvanor påverkar kroniska sjukdomar.

NutritionsepidemioIoger arbetar tvärvetenskapligt med både enkätforskningar och forskning på biomarkörer för att förstå samband och undersöka mekanismer bakom kroniska sjukdomar, först och främst bakom de stora folksjukdomarna, sådana som cancer (i bröst, prostata, tjocktarm, livmoder, äggstockar, njurar, urinblåsa, bukspottkörtel och magsäck), hjärt-kärlsjukdomar (hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt, förmaksflimmer och aortabråck), diabetes, benskörhet och frakturer, fetma, åldersberoende grå starr, reumatism, bukspottkörtelinflammation, njursjukdomar.
Man studerar hur de sjukdomar påverkas av bIand annat föIjande fakturer: kosten (kostmönster, livsmedel, näringsämnen och bioaktiva substanser i maten); miljöföroreningar i kosten; kosttillskott; fysisk aktivitet; alkohol och rökning; fetma, metaboliskt syndrom och diabetes.

Visste du att...?
Om man skulle lägga alla röda blodkroppar från en människa på rad skulle längd på den "raden" uppge till ca 185 500 km (eller 18 500 mil).

Länktips

  • naturvetarna.se - fackförbundet för akademiker inom "naturvetenskap"
  • who.int - WHO, World Health Organization (Världshälsoorganisation)
  • ki.se/forskning - info om forskningsområden inom epidemiologi och folkhälsovetenskap på Karolinska Institutets hemsida.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.