På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Nutritionist

Nutritionist

Sambandet mellan kost och hälsa är utgångspunkten för nutritionistens arbete. Många nutritionister forskar, medan andra arbetar mycket med folkhälsa och information som riktas till allmänheten.

Nutritionister kan också arbeta som näringsfysiologer, som i första hand är specialister på sambandet mellan mat och hälsa.

Arbetsplatser
Nutritionister kan jobba inom en stor rad olika områden, exem­pelvis med hälsofrämjande arbete på såväl individ- som samhällsnivå, men information och med utbildning, forskning och utveckling, kvalitetsarbete, kontroll och utvärdering, produktutveckling, marknadsföring och försäljning.
Exempel på arbetsplatser är bland annat lärosätena (universitet och högskolor där de med forskning* men även med undervisning, som kan ingå som en del i tjänster), myndigheter, landsting, livsmedelsföretag, kommuner, läkemedelsföretag och internationella orga­nisationer. Många och allt fler nutritionister bedriver även egen konsultverksamhet, framför allt inom kunskap- eller informationsspridning om sambandet mellan kost och hälsa.
 *Forskare inom näringslära kan även kallas för näringsforskare.

Nutritionister kan också arbeta inom landsting och kommuner med att främja goda matvanor hos befolkningen. Här handlar det också om ett intresse för samhällsfrågor och hälsa i ett större sammanhang. Mat som friskfaktor, dess koppling till fysisk aktivitet, samt matens och måltidens roll som kulturbärare kan vara viktiga frågor som hanteras i jobbet.

Var god se även på flera yrkespresentationer ex. Dietist, Kostekonom, Kostvetare, Kostrådgivare och Idrottsmedicinare.

Utbildning

Utbildning till nutritionist finns i Stockholm och Kalmar. I Kalmar är utbildningen inriktad speciellt mot livsmedelsvetenskap. Besök respektive utbildninganordnare för att få mer information om respektive utbildning. Det finns ett masterprogram i nutrition som påbyggnad, i Kalmar med inriktning mot kemi samt i Stockholm med inriktning nutrition och folkhälsonutrition.

Särskild behörighet till kandidatprogrammen i nutrition, som finns i Stockholm och på Linnéuniversitetet (i Kalmar) - skiljer sig åt (uppgift från juni 2017):
i Stockholm kräver de samma behörighet som till läkarprogrammet, dvs godkända betyg i Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matematik4;
på Linnéuniversitetet krävs det lika mycket Kemi, som i Stockholm, dvs godkänt betyg på nivå 2, men det räcker med Fysik 1a och Matematik 3c.

 För mer info se lärosäternas egna hemsidor och naturvetarna.se

Visste du att...?
Ca 70 % av Jordens befolkning är "laktosintoleranta" (i vuxen ålder; för att barn fram till 4-5 år, nästan alla, tål dricka mjölk). Men i några länder, däribland i Sverige, har många invånade en mutation som gör att man kan konsumera mjölk och andra produkter som innehåller laktos, även i vuxen ålder.
"Laktosintolerans" betyder att man saknar (eller har för lite av) en speciell ensym i sina tarmar, som ansvarar för att bryta ner mjölksocker.

Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som innehåller bl.a krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört; ragu brukar serveras med pasta. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.