Kostvetare

Kostvetare

Kostvetare eller som de också kallas för kostexperter har en bred kompetens inom kost, ekonomi , ledarskap och agerar ofta som kostrådgivare i olika sammanhang.

Inom kostvetenskap är kostvanor, måltider, kostens betydelse för folkhälsan samt ledarskap och organisation i restauranger och storhushåll centrala teman. Kostvetare ansvarar för sammansättning av näringsriktig kost samt ge råd i kostfrågor. 

Utbildning

Utbildningarna för kostvetare kan ha olika inriktningar, men generellt kombinerar utbildningarna kostvetenskap med företagsekonomi och kostadministration. I kostvetenskap ingår bland annat näringslära, kemi, mikrobiologi, livsmedelskunskap, matlagningsteknik, experimentell matlagning samt måltids- och kostplanering.

Kostvetarprogrammet, som förbereder för många olika uppgifter inom framtidens måltidsservice, är en treårig utbildning som omfattar 180 hp. Kostvetarprogrammet leder till en filosofie kandidatexamen med kostvetenskap som huvudområde och företagsekonomi som biområde.

En bra grund finns bl a på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Arbetsplats

Många kostvetare arbetare som kostchefer eller med andra administrativa uppgifter inom offentlig eller privat måltidsverksamhet, men de kan också, i egenskap av en operativ chef, leda arbetet i restauranger, storhushåll och storkök.

Ekonomisk planering och styrning, samt att leda personal är vanliga arbetsuppgifter. Kostvetare kan också arbeta med produktutveckling, information och utbildning inom livsmedelsindustri och handel.

Kostvetare arbetar också i forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost, kvalitetskontroller eller med sensorisk bedömning. En del arbetar i provkök eller med marknadsföring.

Med en inriktning mot miljö- och hälsoskydd kan en kostvetare arbeta som livsmedelsinspektör.

Visa mer
Visa mindre

6 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.