Har du ett stort intresse för mat? Gillar du att hitta på nya rätter och prova dig fram? Tycker du att maten ska vara både god och vacker att se på? Då kan kallskänka vara ett yrke för dig.
Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering. Organisationsförmåga, kreativitet och stresstålighet är förmågor som det kan vara bra för kallskänkor att utveckla.
Allt oftare är det en förutsättning att man behärskar både det kalla och det varma köket för att få arbete som kallskänka.
Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar. Kallskänkor arbetar med att tillaga kalla rätter. Det kan till exempel vara förrätter, sallader och desserter samt smörgåsar och rätter till smörgåsbord. Att baka kan också ingå i jobbet.
En del av jobbet består av att planera och förbereda det man ska tillaga. Man har ansvar för att beräkna åtgång på råvaror och beställa hem dem, liksom att planera matsedeln för de kalla rätterna. Kallskänkor har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.
Hygien är viktig i ett kök. Arbetsplatsen ska vara ren och hygienisk och livsmedel måste hanteras på ett korrekt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten, så att gäster som till exempel har en allergi kan få information om vad maten innehåller.
Under perioder kan tempot i köket vara högt. Det är bra att trivas även när det är mycket att göra. Kallskänkor arbetar i arbetslag med andra i köket. Därför är det viktigt att kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonalen.
På större restauranger finns ofta en kallskänkschef. Kallskänkschefen är arbetsledare och deltar i det dagliga arbetet. En kallskänkschef beställer varor och kan också ha hand om planeringen av matsedel.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Rekommenderad utbildning: gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet alternativt motsvarande utbildning på Komvux. Utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
Förmågor som är bra för kallskänkor att ha är en kreativ förmåga, att kunna kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet. Att kunna planera och förbereda sitt arbete är av stor betydelse.
För att arbetet ska fungera är det viktigt kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonal. Det är bra att kunna arbeta under tidspress eftersom arbetet kan vara intensivt under vissa perioder. Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.
Arbetsplats
En kallskänka arbetar inom hotell- och restaurangnäringen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från ett kafé eller en restaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg.
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kallskänkor arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.
Visste du att...?
... 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit som såldes i Sverige. Idag dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Handelsrådet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret