På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kallskänka

Kallskänka

Har du ett stort intresse för mat? Gillar du att hitta på nya rätter och prova dig fram? Tycker du att maten ska vara både god och vacker att se på? Då kan kallskänka vara ett yrke för dig.

Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering. Organisationsförmåga, kreativitet och stresstålighet är förmågor som det kan vara bra för kallskänkor att utveckla.

Allt oftare är det en förutsättning att man behärskar både det kalla och det varma köket för att få arbete som kallskänka.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar. Kallskänkor arbetar med att tillaga kalla rätter. Det kan till exempel vara förrätter, sallader och desserter samt smörgåsar och rätter till smörgåsbord. Att baka kan också ingå i jobbet.

En del av jobbet består av att planera och förbereda det man ska tillaga. Man har ansvar för att beräkna åtgång på råvaror och beställa hem dem, liksom att planera matsedeln för de kalla rätterna. Kallskänkor har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.

Hygien är viktig i ett kök. Arbetsplatsen ska vara ren och hygienisk och livsmedel måste hanteras på ett korrekt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten, så att gäster som till exempel har en allergi kan få information om vad maten innehåller.

Under perioder kan tempot i köket vara högt. Det är bra att trivas även när det är mycket att göra. Kallskänkor arbetar i arbetslag med andra i köket. Därför är det viktigt att kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonalen.

På större restauranger finns ofta en kallskänkschef. Kallskänkschefen är arbetsledare och deltar i det dagliga arbetet. En kallskänkschef beställer varor och kan också ha hand om planeringen av matsedel.

Utbildning

Rekommenderad utbildning: gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet alternativt motsvarande utbildning på Komvux. Utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Förmågor som är bra för kallskänkor att ha är en kreativ förmåga, att kunna kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet. Att kunna planera och förbereda sitt arbete är av stor betydelse.

För att arbetet ska fungera är det viktigt kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonal. Det är bra att kunna arbeta under tidspress eftersom arbetet kan vara intensivt under vissa perioder. Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.

Arbetsplats

En kallskänka arbetar inom hotell- och restaurangnäringen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från ett kafé eller en restaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kallskänkor arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Visste du att...?

... 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit som såldes i Sverige. Idag dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

981 Lediga jobb

McDonald's Borås, Hulta söker nya glada medarbetare

Arbetsgivare / Ort: Food Folk Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Restaurangbiträde

Om jobbet
Vill du få möjligheten att arbeta tillsammans med ett härligt team där lagandan står i fokus? Är du även den som har förmågan att se när något behöver göras och strävar efter att ge en service i världsklass? Om du svarade ja på frågorna ovan och dessutom uppskattar en Big Mac nästan lika mycket som oss – då kanske vi är helt rätt för varandra! Hos oss är det av största vikt att varje kund får en unik upplevelse och det är naturligtvis inte möjligt utan våra medarbetare. McDonald’s erbjuder ett omväxlande och fartfyllt arbete med varierande arbetsuppgifter, alla med fokuset att leverera en ultimat restaurangupplevelse för våra gäster. 
 Arbetsuppgifterna kan variera från att tillaga och servera vår goda mat till att säkerställa att matsal och kök är i toppskick. En anställning på McDonald’s ger dig erfarenheter som du har nytta av resten av livet och för den som vill utvecklas finns en tydlig karriärtrappa med stora möjligheter. Våra förväntningar på dig: - Att du är en team player som sätter laget före jaget - Att du vill lära dig nya saker och utvecklas - Att du har rätt inställning och vill ha roligt på jobbet - Att du älskar burgare nästan lika mycket som vi Tidigare arbetslivserfarenhet är inte ett krav, vi ser till att du får den utbildning du behöver för att kunna utföra ett arbete av högsta kvalitet. Med över 200 restauranger från norr till söder är McDonald’s Sveriges ledande restaurangkedja. De flesta av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare. Med våra ca 12 000 medarbetare är vi Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Vi vill göra det goda valet enkelt för våra gäster och har därför en bred meny med något för alla smaker, preferenser och plånböcker och serverar bara mat av högsta kvalitet med snabb och vänlig service i fräscha, moderna restauranger. Läs mer på www.mcdonalds.se eller följ oss på Facebook, Instagram och Twitter.
Arbetsgivare
Food Folk Sverige AB
Hemsida: https://www.mcdonalds.com/se/sv-se.html
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Sommarvikarier till köksverksamhet

Arbetsgivare / Ort: Nordmalings kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-01-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Arbets- och arbetsplatsuppgifter Nordmalings kommun, äldreomsorgen, söker kökspersonal för semestervikariat till köket på äldreboendet Tallbacken. Tallbackens kök tillagar cirka 450 portioner dagligen varav cirka 65 portioner är utskick. I arbetsuppgifterna ingår att vara behjälplig vid tillagning av måltider, disk, städning och övrigt i ett storkök förekommande arbetsuppgifter. Schemalagd arbetstid med viss helgtjänstgöring.   Kvalifikationer Det är meriterande om du har storköksutbildning och/eller erfarenhet av arbete i storkök. Du talar och skriver svenska. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga.   Anställning Vikariat. Timlön. Tillträde enligt överenskommelse. Årets semesterperioder sträcker sig mellan 21 juni – 18 juli samt 19 juli – 15 augusti. Vi prioriterar dig som vill arbeta båda semesterperioderna.   För att säkra ditt sommarjobb, sök redan idag! Urval sker löpande och tjänsterna kan bli tillsatta före sista ansökningsdag 210620.
Arbetsgivare
Nordmalings kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Köksbiträde

Arbetsgivare / Ort: Thairestaurang Prästgården AB / Kungshamn
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Köksbiträde

Språk
Meriterande
  • Svenska
  • Thailändska

Om jobbet

Söker dig som är ordningsam och driven med ett stort eget initiativ.

Stresstålig och strukturerad då arbetsbelastning blir hög.

Lön enligt kollektivavtal.

Arbetsgivare
Thairestaurang Prästgården AB
Kyrkogatan 36
45631 Kungshamn
Hemsida: thai-prästgården.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Sommarjobbare till Strandgatan Glass & Våfflor

Arbetsgivare / Ort: Strandgatan Nöje AB / Linköping
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

Just nu söker vi på Strandgatan Två sommarjobbare. Inom kort startar vi vår försäljning av glass och våfflor på vår uteservering. Till det behöver vi driftiga och självgående personer som klarar av att jobba i högt tempo samt både ensam och i grupp. Ingen erfarenhet krävs men en härlig personlighet ses som ett viktigt kriterier. Vi ser gärna att du har möjlighet att arbeta hela sommaren till åtminstone 31/8. Möjlighet till att fortsätta arbeta hos oss till hösten inne på annat område är stor.

Hör gärna av dig så snart som möjligt med cv/personligt brev till [email protected]

Arbetsgivare
Strandgatan Nöje AB
Strandgatan 2
58226 Linköping
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Erfaren och social servitör/servitris till Winnie's Kitchen n' Comfort

Arbetsgivare / Ort: Trenova Fastigheter AB / Vänersborg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Servitör/Servitris

Om jobbet

Vi söker dig som har en positiv personlighet och stor känsla för service

Din profil:

- Du har ett leende som smittar av sig och ger gästen en hemtrevlig känsla

- Du är noggrann och ordningsorienterad

- Trivs med utmaningar och vill utvecklas

- Du har en positiv inställning till både gäster och kollegor

- Du tål stress på ett bra sätt och ser möjligheterna i stunden

Arbetsuppgifter

- Ta emot beställningar och ansvara för servering av mat och dryck

- Avdukning och bordsuppdukning

- Guida gästen genom vårt utbud

- Skapa en upplevelse för gästen

- Hålla lokalen i topptrim för våra gäster

- Aktivt bidra till att skapa och upprätthålla ett välfungerande samarbete och trevlig arbetsmiljö kollegor emellan

Vi ser att du har erfarenhet från tidigare arbete inom restaurang och barverksamhet. Meriterande om du har någon form av dryckesutbildning.

Om Winnie's Kitchen n' Comfort:

Vi är en nystartad restaurang med inriktning casual dining. Vi kommer servera en modern meny med fokus på mycket smak som varierar över tid. Vi är också kök till Winnie Lane Bar n' Bowling Court där bland annat trendiga burgare står på menyn.

Vi satsar på att bli ett bra team som har kul på jobbet och du kommer ha god möjlighet att utvecklas.

Vi öppnar inom kort, så välkommen med din ansökan!Arbetsgivare
Trenova Fastigheter AB
Östra Vägen 1
46231 Vänersborg
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.