Kostekonom
Som kostekonom är det viktigt att man har intresse för mat och hälsa. Produktutveckling och ekonomi är också av stor betydelse då man ofta har ett ekonomiskt ansvar.
Kostekonomer kan ha många olika arbetsuppgifter. I huvudsak handlar arbetet om utveckling och produktion av mat och måltider, ofta som chef och arbetsledare inom storhushåll och restaurang.
Kostekonomer planerar och leder arbetet samt ansvarar för planering av en matsedel. I arbetet ingår också att se till att maten som serveras är god och näringsriktig och att måltidsmiljön är trevlig.
Utbildning
Rekommenderad utbildning är kandidatprogram i ekonomi (helst med inriktning mot kostekonomi), ex. på en passande utbildning - gu.se/program. På gymnasiet rekommenderas i första hand Ekonomiprogrammets inriktning Ekonomi eller Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Övrigt
Se gärna information om flera yrken: förslagsvis i första hand om yrken Kock, Sommelier, Serivtör/servitris, Kallskänka, Krögare, Frukostvärd/frukostvärdinna, Storköksbiträde, Bagare, Konditor, Chokladmästare, Cafébiträde och Färdigmatlagare, Dietist, Nutritionist och Idrottsnutritionist.
Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som innehåller bl.a krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört; ragu brukar serveras med pasta.
Länktips
- whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
- vegetariskadagen.n.nu - inspiration och fakta om att äta vegetariskt
- allergismart.se/inkluderandematlagning