Nationalekonom

Nationalekonom

Nationalekonomer arbetar med ekonomisk analys inom både privat och offentlig sektor. De som har tagit en examen i nationalekonomi de senaste åren jobbar idag inom till exempel Regeringskansliet, bank och finans, myndigheter, utredningsinstitut, internationella och ideella organisationer, större företag eller på universitet och högskolor som forskare.

Det finns olika inriktningar inom nationalekonomi: Mikroekonomi, Makroekonomi, Internationell ekonomi, Finansiell ekonomi och Ekonometri.

Mikroekonomi som studerar enskilda aktörers ekonomiska handlingar och hur dessa interagerar på t.ex marknader.

Makroekonomi som studerar hur ett lands ekonomi fungerar som helhet och hur arbetslöshet, inflation, investeringar och ekonomisk tillväxt kan förklaras.

Inom de båda grenarna behandlas effekten av ekonomisk politik på den ekonomiska välfärden. Makroekonomi är centralt inom ämnet och är en inriktning som många lärosäten erbjuder - på olika nivåer.

Nationalekonomi är ett ämne som med fördel kan kompletteras av en mängd andra ämnen, utifrån personligt intresse, såsom filosofi, statsvetenskap, psykologi, matematik, statistik, ekonomisk historia, samhällsgeografi, utvecklingsstudier, mänskliga rättigheter, historia, freds- och konfliktkunskap, sociologi - bara för att nämna några.

Utbildning

Nationalekonomi kan läsas vid alla stora universitet samt vid ett antal högskolor i Sverige. Det finns både med kandidatnivå, som är en 3-årig högskoleutbildning på heltid men även på masternivå, som är en 2-årig heltids-påbyggnadsutbildning efter kandidat. Det är alltså mer eller mindre en fråga om var man själv vill läsa och var man tror sig få den utbildning som passar en bäst.

Om man är intresserad av att senare i livet arbeta som nationalekonom kan Ekonomiprogrammet, inriktning Ekonomi på gymnasiet vara mest passande.

På eftergymnasial nivå är nationalekonomi ett av huvudområdena inom många civilekonom/ekonom-programmen.

Det går även att läsa nationalekonomi som fristående högskolekurser och kombinera med andra ämnen, till exempel med studier inom statsvetenskap.

Det kan också finnas sammansatta Nationalekonomi-program, som oftast omfattar 3 års heltidsstudier, som brukar leda till kandidatexamen med huvudämne nationalekonomi.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    35 Lediga jobb som nationalekonom

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.