På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fondförvaltare

Fondförvaltare

Som Fondförvaltare kan du också kallas för en "trader".

Dagligen flödar pengar på finansmarknaden och traders och fondförvaltare förvaltar värdepapper som till exempel aktier och obligationer. De representerar sina uppdragsgivare som äger värdepappersportföljen. Traders och fondförvaltare behöver ha mycket god kunskap om marknaden och dess utveckling.

Fondförvaltare arbetar vanligen inom avdelningen för kapitalförvaltning hos en bank, ett försäkringsbolag eller ett värdepappersbolag. Andra tänkbara arbetsplatser är fonder, stiftelser och industriföretag med stor finansförvaltning. Mindre kundföretag och privatpersoner köper portföljförvaltning hos banker eller värdepappersbolag. 

Värdepappersportföljer kräver ständig bevakning och förändring. Fondförvaltaren köper och säljer värdepapper för att hela tiden trots olika omvärldsförändringar uppfylla uppdragsgivarens mål när det gäller avkastning och risk.

Det är viktigt att fondförvaltaren är välinformerad om vad som händer på marknaden och har nära samarbete med analytiker och mäklare. Fondförvaltaren förutsätts ha en uppfattning om hur utvecklingen kan bli för att kunna mildra konsekvenserna av exempelvis en kommande räntehöjning.

Personliga egenskaper

Analytisk: Behöver vara analytisk för att förstå finansmarknaden

Samarbetsförmåga: God förmåga att samarbeta och knyta kontakter

Kommunikativ: God förmåga att kommunicera både i tal och skrift.

Utbildning

Högre utbildning inom ekonomi krävs. Ofta är man i grunden civilekonom eller ekonom, utbildad på högskolenivå. På gymnasiet rekommenderas i första hand utbildning på Ekonomiprogrammets inriktning Ekonomi.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.