På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Aktiemäklare

Aktiemäklare

Att arbeta som aktiemäklare innebär att du köper och säljer aktier på uppdrag av andra. Aktiemäklaren agerar alltså mellanhand mellan köpare och säljare på finansmarknaden och får för detta betalt i något som kallas courtage.

Mäklare inom finans ger råd till kunder och arbetar med att köpa och sälja valuta, aktier, optioner och andra värdepapper. Finansmäklare är aktiva på finansmarknaden och måste samarbeta med andra och hålla sig uppdaterade om händelser i omvärlden och arbetar ofta på banker, försäkringsbolag eller värdepappersbolag.

Finansmäklare ger kunder förslag till köp och försäljning av aktier, obligationer och andra värdepapper. Mäklaren tar på kundens order hand om inköp och försäljning av värdepapper. Beroende på arbetets inriktning kan man kallas aktiemäklare / fondmäklare, penningmarknadsmäklare eller optionsmäklare.

En aktiemäklare / fondmäklare gör upp affärer om köp och försäljning av aktier, fonder och liknande värdepapper för kunders räkning. Även rådgivning om vilka företag de ska köpa aktier i och vilka aktier/fonder det är fördelaktigt att sälja ingår i arbetet.

Penningmarknadsmäklare och obligationsmäklare handlar med obligationer, statsskuldsväxlar och certifikat som staten, kommuner eller företag ger ut.

Mäklaren arbetar oftast i stora handlarrum med dataskärmar och följer förändringen i priserna på aktierna, aktiekurserna och politiska och ekonomiska nyheter som kan påverka finansmarknaden och dess utveckling. Man måste kunna arbeta effektivt och fatta snabba och korrekta beslut under pressande förhållanden. Förmågan att skapa kontakter är avgörande för att lyckas i jobbet. Det är också viktigt att vara lyhörd för kundernas önskemål.

Kunskaper och egenskaper som en mäklare inom finans måste ha är bl.a god samarbetsförmåga med andra inom branschen, exempelvis finansanalytiker. Man måste ochså ha ett stbilt kundfokus då man köper och säljer för kunds räkning och man måste därför vara lyhörd för kundens önskemål. Mycket god förmåga att analysera.

Mäklaren måste kunna hantera stora mängder information och värdera vad som är viktigt och som kan påverka finansmarknaden, man måste ha väldigt god förmåga att kunna värdera den information man får.

Utbildning

Mäklare inom finans har traditionellt en civilekonom- eller civilingenjörs-examen med inriktning industriell ekonomi.

Men även en så kallad "SwedSec-utbildning" krävs. Det finns olika SwedSec-licenser för mäklare inom finans. För att arbeta som aktiemäklare krävs en s.k specialistlicens.

Visste du att...?

... 2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34.100 kr/månad. Genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden var under samma period ca 32.800 kronor.
Källa: scb.se.

Länktips

  • soundcloud.com - Podcast "Sverige och EU:s bankunion"
  • swedsec.se -Licensieringstester och diagnostiska tester
  • ifn.se - Institutet för Näringslivsforskning.

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

15 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.