Aktiemäklare
Spela filmen

Aktiemäklare

Att arbeta som aktiemäklare innebär att du köper och säljer aktier på uppdrag av andra. Aktiemäklaren agerar mellanhand mellan köpare och säljare på finansmarknaden och får betalt i något som kallas courtage.

En aktiemäklare / fondmäklare gör upp affärer om köp och försäljning av aktier, fonder och liknande värdepapper för kunders räkning. Även rådgivning om vilka företag de ska köpa aktier i och vilka aktier och fonder det är fördelaktigt att sälja ingår i arbetet.

Penningmarknadsmäklare och obligationsmäklare handlar med obligationer, statsskuldsväxlar och certifikat som staten, kommuner eller företag ger ut.

Aktiemäklaren arbetar oftast i stora handlarrum med dataskärmar och följer förändringen i aktiekurser samt nyheter som kan påverka finansmarknadens utveckling.

Utbildning

Mäklare inom finans har traditionellt en examen som civilekonom eller civilingenjör med inriktning industriell ekonomi. För att arbeta som aktiemäklare krävs även en specialistlicens genom SwedSec-utbildning.

Personliga egenskaper

Du ska kunna arbeta effektivt och fatta snabba beslut under pressande förhållanden. Förmågan att analysera, skapa kontakter och vara lyhörd är avgörande för att lyckas i jobbet.

Arbetsplats

Aktiemäklare är aktiva på finansmarknaden och arbetar ofta på banker, försäkringsbolag eller värdepappersbolag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  34 Lediga jobb som aktiemäklare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.