Värderare

Värderare

Värderare sätter pris på föremål som någon vill pantsätta eller sälja. Det kan handla om att värdera smycken, men även möbler och konstföremål som tavlor, vaser, smyckeskrin och porslinsfigurer.

Ibland måste värderare söka expertkunskap, det vill säga få hjälp av experter att sätta rätt värde på ett visst föremål.

Utbildning

Utbildningsbakgrund som verksamma värderare har varierar väldigt mycket, allt från att det är självlärda till de som har akademiska utbildningar inom konst- och kulturhistoria.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, Ekonomiprogrammet eller på Hantverksprogrammet

Personliga egenskaper

För att kunna arbeta som värderare behöver du ha omfattande och breda kunskaper om värde av diverse äldre föremål så som smycken, musikinstrument, konstföremål mm. Vidare behöver du även vara kunnig på att förstå kunders motivation till att pantsätta eller sälja saker.

Du behöver vara tålmodig, stresstålig och tillmötesgående, men samtidigt kunna säga nej till icke-fördelaktiga affärer. Som värderare behöver du var mycket kunnig på många olika områden samt trevlig men bestämd.

Arbetsplats

Värderarens arbetsgivare är pantbanker eller antikhandlare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som värderare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.