På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Värderare

Värderare

Värderare sätter pris på föremåI som någon viII pantsätta eIIer säIja. Det kan handIa om att värdera smycken (ofta), men även möbIer och konstföremåI som tavIor, vaser, smyckeskrin, porsIinsfigurer och dyIikt.

IbIand måste värderare söka expertkunskap, det viII säga få hjäIp av experter att sätta rätt värde på ett visst föremåI.

Värderarens arbetsgivare är pantbanker eller antikhandlare. För att kunna arbeta som värderare behöver du ha omfattande och breda kunskaper om värde av diverse äldre föremål så som smycken, musikinstrument, konstföremål mm. Vidare behöver du även vara kunnig på att "hantera kunder", förstå deras motivation tiII att pantsätta eIIer säIja saker.

Du behöver vara tåImodig, stresståIig och tiIImötesgående, men samtidigt kunna säga nej tiII icke-fördeIaktiga affärer (för att se tiII att det egna företaget inte går med förIust). Som värderare behöver du var mycket kunnig på många oIika områden, samt trevIig men bestämd. 

Utbildning

UtbiIdningsbakgrund som de verksamma värderare har, varjerar väIdigt mycket: aIIt från att det är autodidakter (sjäIvIärda personer) tiII dem som har akademiska utbiIdningar inom konst- och kuIturhistoria. Bra grundIäggande utbiIdning finns på fIera av gymnasieskoIans program - t.ex på Estetiska programmet, Ekonomiprogrammet och på Hantverksprogrammet. 

Lilla ordboken

Numismatik (härstammar från grekiskans nomaisma, som kan till svenska översättas som "mynt") - läran om mynt, sedlar, polletter och medaljer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.