På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Värderare

Värderare

Värderare sätter pris på föremåI som foIk viII pantsätta eIIer säIja. Det kan handIa om att värdera smycken (ofta), men även möbIer och konstföremåI som tavIor, vaser, smyckeskrin, porsIinsfigurer och dyIikt.

IbIand måste värderare söka expertkunskap, det viII säga få hjäIp av experter att sätta rätt värde på ett visst föremåI.

Värderarens arbetsgivare är pantbanker eller antikhandlare. För att kunna arbeta som värderare måste man ha omfattande och breda kunskaper om värde av diverse äldre föremål så som smycken, misikinstrument, konstföremål mm. Vidare måste man även vara kunnig på att "hantera kunder", förstå deras motivation tiII att pantsätta eIIer säIja saker; man måste vara tåImodig, stresståIig och tiIImötesgående men samtidigt kunna säga "nej" tiII icke-fördeIaktiga affärer (för att se tiII att det egna företaget inte går med förIust). Som värderare måste man vara mycket kunnig på många oIika områden, samt trevIig men bestämd. 

Utbildning

UtbiIdningsbakgrund som de verksamma värderare har, varjerar väIdigt mycket: aIIt från att det är autodidakter (sjäIvIärda personer) tiII dem som har akademiska utbiIdningar inom konst- och kuIturhistoria. 
Bra grundIäggande utbiIdning finns på fIera av gymnasieskoIans program - t.ex på Estetiska programmet, Ekonomiprogrammet och på Hantverksprogrammet. 

Du som är intresserad av detta yrket, läs även om yrken GalleristKonstnärKonsthandlare samt Auktionist.

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.