Marknadsanalytiker
Spela filmen

Marknadsanalytiker

Som marknadsanalytiker samlar du in, bearbetar och analyserar data om marknader, gör prognoser om framtida marknader och trender, ger råd om försäljningsstrategier, planerar, organiserar och följer upp reklamkampanjer, PR-verksamhet och andra marknadsföringsinsatser. Liknande yrken kan heta marknadskoordinator, digital analytiker, webbanalytiker, insight manager, growth marketer eller digital conversion manager. 

En central del i yrkesrollen som marknadsanalytiker är att analysera stora volymer data, ofta tillsammans med dina kollegor, men ibland också självständigt och skapa en helhetsbild över marknadstrender och potentiella affärsmöjligheter och risker.

Marknadsanalytiker behöver kunna dra slutsatser och göra rekommendationer baserade på marknads- och kundorienterade resultat, definiera, bedöma och mäta viktiga kundvärden genom att analysera kampanjer, utskick och övriga marknadsrelaterade aktiviteter. Andra arbetsuppgifter kan vara att skapa kundrapporter, utveckla modeller och, ofta i samarbete med analytiker inom statistik, också genomföra simulerings- och regressionsanalyser.

Utbildning

Högre ekonomisk utbildning, helst i kombination med samhällskunskap/samhällsekonomi är lämplig för att jobba som marknadsanalytiker. Lämplig utbildning kan vara civilekonomexamen

På gymnasiet rekommenderas i första hand Ekonomiprogrammets inriktning ekonomi eller motsvarande utbildning från komvux.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen som marknadsanalytiker är du en person som trivs med att arbeta systematiskt och strukturerat samtidigt som du också har ett kreativt och säljande förhållningssätt. Du ska kunna kommunicera resultat på ett informativt och lättillgängligt sätt för beslutsfattare, vara analytisk och ständigt tänka proaktivt och lösningsfokuserat.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.