På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Statistiker

Statistiker

Statistiker undersöker statistiska skeenden inom olika samhällsområden, analyserar resultaten samt gör matematiska beräkningar.

En statistiker måste kunna hantera stora informationsmängder och ur ett omfattande material ta fram det väsentliga och presentera det på ett lättförståeligt sätt.

Vissa statistiska beräkningar kan vara mycket komplexa, t.ex en finansanalytiker kan ha ca 15.000 variabler att hålla reda på eller att ta hänsyn till när den analyserar en banks eller ett kreditinstituts likviditetsrisk. 

Statistikern kan arbeta i ett företag (exempelvis på läkemedelsföretag), en myndighet, kommun eller organisation med att planera, genomföra och tolka undersökningar. De kan göra prognosberäkningar och statistiska undersökningar samt utvärderingar av olika slag, marknadsanalyser, opinionsundersökningar och kvalitetskontroller. De kan också arbeta med att utveckla statistiska metoder för att bearbeta statistikuppgifter t.ex kan man, med masterexamen i statistik, arbeta som analytiker hos Finansinspektionen.

Även andra arbetstitlar än just "statistiker" förekommer för att beskriva liknande arbetsuppgifter, exempelvis kan man kallas Quantitative AnalystPrincipal Statistician eller Statistical Science Director.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs, dvs att man har studerat matematik och/eller statistik på högskole-/universitetesnivå.

Arbetsplatser
Exempel på en arbetsplats för statistiker: Enheten för förskole- och grundskolestatistik eller Enheten för gymnasie - och vuxenutbildningsstatistik vid Skolverket.

Visste du att...?

... strax innan kl.8 på morgonen den 20 januari 2017 uppgick befolkningen i Sverige till tio miljoner. 2026 förväntas svenskarna bli 11 miljoner och 2060 ca 13 miljoner. Källa: scb.se/hitta-statistik

Lilla ordboken

  • UTM-kod - tilllägg till www-länken (i adressfältet) som "programmeras in" för att man ska se från vilken hemsida som personen blev länkad till nästa sida. På så sätt kan man föra statistik över hur folk lyckades hitta till en viss hemsida.
  • KPI - förkorning för Konsumentprisindex. KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. KPI är det vanliga måttet för kompensations- och inflationsberäkningar i Sverige.

Länktips

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.