På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Affärsanalytiker

Affärsanalytiker

En affärsanalytiker kan också kallas för affärsutvecklare eller för affärsrådgivare. Affärsanalytikern har en viktig roll när det gäller att se till att de investeringarna som företag och organisationer gör, skapar ett affärsvärde. De stödjer företag genom att bidra med analyser ur affärsmässiga perspektiv t ex. inför större investeringar eller när ett företag skall utveckla ett nytt affärsområde.

Affärsanalytiker behöver ha god analytisk förmåga för att kunna se hur man bäst utnyttjar de resurser och tillgångar som redan finns på ett företag, i förhållande till de man behöver skaffa för att nå ett lyckat resultat med affären.

Verksamhetsområden för affärsanalytiker

Affärsanalytikerna finns inom områden som marknadsföring, finans och utveckling, men de kan också arbeta med teknikorienterade uppgifter inom IT eller inom projekthantering. 

Det finns mängder av olika definitioner på vad en affärsanalytiker är och vad en sådan kan eller bör syssla med, men i praktiken är det så att utformning av de exakta arbetsuppgifter ofta är beroende av en viss funktion som är fokuserad på de specifika behov som den aktuella organisationen har just nu och de kan också förändras över tid.

Det finns många "teknikintensiva arbetsuppgifter" för affärsutvecklare, men en klar gräns för arbetsuppgifterna saknas utan många arbetar med affärsbehov, exempelvis hantering av affärssystem, konsolidering eller företagsomfattande informationslager.

Affärsanalytiker kan hantera mängder av olika behov. Det finns bl.a:

  • mer teknikorienterade analytiker, som ofta har specialkunskaper inom vissa områden 
  • generella affärsanalytiker, som har erfarenhet från ett antal olika områden

 

Det blir allt viktigare att affärsanalytikerna lär sig att hantera affärsfunktioner som marknadsföring och försäljning. Allt färre affärsanalytiker kommer vara specialiserade på ett fåtal områden. Utmaningen är alltså att bli ännu mer affärsorienterad och ändå behålla de tekniska kunskaperna.

Egenskaper som en affärsanalytiker bör ha är bl.a att vara en bra kommunikatör, flexibel, lätt att se helheten och kan prioritera rätt bland många olika arbetsuppgifter.

Utbildning

Många universitet och högskolor både i Sverige och utomlands erbjuder relevanta utbildningar som passar för detta yrke. Utbildning i ekonomi och kunskaper eller breddning i teknik krävs,  man kan t.ex vara utbildad civilingenjör i kombination med utbildning/erfarenhet inom affärsbyggande. 

Länktips

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.