Affärsanalytiker

Affärsanalytiker

En affärsanalytiker kan också kallas för affärsutvecklare eller för affärsrådgivare. Affärsanalytikern har en viktig roll när det gäller att se till att de investeringarna som företag och organisationer gör skapar ett affärsvärde. Du arbetar med att stödja företag genom att ta fram analyser inför större investeringar.

Affärsanalytiker behöver ha god analytisk förmåga för att kunna se hur företaget bäst utnyttjar de resurser och tillgångar som redan finns, i förhållande till de företaget behöver skaffa för att nå ett lyckat resultat med affären.

Affärsanalytiker finns inom områden som marknadsföring, finans och utveckling, men du kan också arbeta med teknikorienterade uppgifter inom IT eller inom projekthantering. Det finns mängder av olika definitioner på vad en affärsanalytiker är och arbetar med, det kan vara allt från affärsbehov, exempelvis hantering av tekniska affärssystem, konsolidering till företagsomfattande analyser.

Utbildning

Många universitet och högskolor både i Sverige och utomlands erbjuder relevanta utbildningar som passar för detta yrke.

Utbildning i ekonomi och kunskaper eller breddning i teknik krävs, du kan t.ex vara utbildad civilingenjör i kombination med utbildning eller erfarenhet inom affärsbyggande. 

Framtidsutsikter

Det blir allt viktigare för dig som vill arbeta som affärsanalytiker att du även lär dig marknadsföring och försäljning. Allt färre affärsanalytiker kommer vara specialiserade på ett fåtal områden. Utmaningen är alltså att bli ännu mer affärsorienterad och ändå behålla dina tekniska kunskaper.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.