På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Statsvetare

Statsvetare

Statsvetare studerar politik.

Allt är politik, påstår de lärde. I dagens samhälle är det tydligare än någonsin. Politiken sätter ramarna för våra liv. Den påverkar våra valmöjligheter, sociala relationer och ekonomi. Men politik är också möjligheternas konst. Genom politiken kan vi bidra till att förverkliga våra värderingar om vad som är ett gott samhälle.

Det privata näringslivet, den statliga och kommunala sektorn samt många frivilligorganisationer har idag stort behov av akademiskt utbildade medarbetare.

Några exempel på statsvetaryrken

 • Kriminalunderrättelseanalytiker hos Polismyndigheten
 • Head of Compliance på Telenor
 • Konsult inom Global Advice Network med frågor om antikorruption inom företagsvärlden
 • Team Leader at Forensic Services för PwC
 • Sustainability Manager Production för HM i Kina/Korea
 • Konsult och delägare på New Republic
 • Arbete inom en av Sveriges äldsta myndigheter Kommerskollegium med handelsfrågor med fokus på EU's inre marknad
 • Politisk sekreterare
 • Diplomat
 • Samhällsanalytiker på konsultbolaget
 • Analytiker på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) med fokus på Comprehensive Approach, civil-militära relationer och insatsutvärdering
 • Konsult på PAUES ÅBERG Communications.

Utbildning

Utbildning till statsvetare finns i första hand på Statsvetarprogrammet, högskoleprogram, 180 högskolepoäng (tre års heltidsstudier).

Övrigt

Vad är en nationaldag?
Nationaldag är en dag som brukar vara den viktigaste högtidsdagen i en stat. Ofta har nationaldagen att göra med en stats uppkomst.
Många länder har en nationaldag men det finns också länder som har flera nationaldagar. Exempel: Pakistan, som har tre olika dagar som klassas som nationaldagar. En nationaldag behöver inte nödvändigtvis kallas för en nationaldag för att fungera som det, utan den kan ha en anna "titel" men ändå räknas som en nationaldag.
Alla länder lägger inte lika stor vikt vid firandet av sina nationaldagar. Det är inte heller alla länder som har nationaldagar. Exempel: Danmark (där Grundlagsdagen firas den 5 juni) och Storbritannien (där drottningens födelsedag firas den 8 juni) saknar oficiella nationaldagar.
De flesta nationaldagar infaller på ett fast datum varje år men det finns undantag. Exempel: Thailands nationaldag firas på kungens födelsedag och när det blir en annan kung med en annan födelsedag, ändras följdaktligen nationaldagens datum; och Caymanöarna där nationaldag infaller på den 1:a måndagen i juli.
I Sverige firas Nationaldagen den 6 juni,och dagen är även svenska flaggans dag.

Lilla ordboken

OSL = Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) - är en svensk lag som trädde i kraft sista juni 2009. Den ersatte sekretesslagen (1980:100). OSL är en omarbetning av sekretesslagen i syfte att göra regleringen mer lättförståelig och lättillämpad. Innehåll i OSL - se bl.a lagen.nu/2009:400

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.