På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Informationschef
Spela filmen

Informationschef

Informationschefer som har lägre svårighetsgrad på sina arbetsuppgifter arbetar med bland annat följande:

 • planerar, leder och samordnar verksamheten inom det egna ansvarsområdet
 • följer upp och utvärderar verksamheten mot uppsatta mål
 • vidtar eller föreslår åtgärder vid avvikelser
 • bedömer medarbetarnas arbetsinsatser
 • rekryterar nya medarbetare
 • utreder organisations- och arbetsformer, resurskrav och utbildningsbehov
   

Informationschefer som har högre svårighetsgrad på sina arbetsuppgifter arbetar med bland annat följande:

 • utarbetar förslag till policy och strategier samt metod och teknik för genomförande och uppföljning av verksamheten och dess resultat
 • gör prioriteringar och omdisponeringar
 • beslutar om åtgärder
 • svarar för organisations- och arbetsformer
 • ansvarar för personalutveckling

 

Informationschefer kan även ha andra yrkesroller och arbetstitlar.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som just informationschef.

Många nuvarande svenska informationschefer är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare, men det finns också exempel på att enhetschefer har andra utbildningar t.ex kandidatexamen i Ekonomi, i Internationella Relationer eller i Internationella Affärer alt andra eftergymnasiala utbildningar från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola.

Att ha gått ledarskapsutbildning eller kurser i arbetsrätt, konflikthantering och coachande ledarskap är en klar fördel om man drömmer om att en dag bli en informationschef.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Övrigt

2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34100 kr/månad. Genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden var under samma period ca 32800 kr/månad.
Källa: scb.se

Länktips

 • eup.se - European Youth Parliament create active citizens
 • kantarsifo.se - Reklammätningar
 • Tillväxtverket - är en statlig myndighet under Näringsdepartementet, som har regeringens uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt
 • uhr.se - BEDA, gemensamma betygsdatabasen
 • regeringen.se/ - Civila samhället
 • chef.se - Så olika är chefer i offentlig och privat sektor
 • ifn.se - Institutet för Näringslivsforskning
Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Kommunikationschef till Uddevalla kommun

Arbetsgivare / Ort: Randstad AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 5 March (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Informationschef/Kommunikationschef

Om jobbet

Arbetsbeskrivning

Är du en tillitsfull, engagerad och modig ledare med helhetssyn som har siktet inställt på ett modernt kommunikationsarbete? Har du dessutom kompetens och erfarenhet av att tillsammans med dina medarbetare stödja ledning och verksamhet i både strategiska och operativa kommunikationsfrågor då kanske det här är jobbet för dig!

Uddevallas läge mitt i Bohuslän, lockar allt fler och det byggs som aldrig förr för att möta efterfrågan. Här finns stora tillväxtmöjligheter och ambitiösa framtidsplaner, tillsammans med ett utmärkt geografiskt läge, precis vid havet och mittemellan viktiga storstäder. 

Välkommen in med din ansökan! 

Ansvarsområden

Vi söker en ny Kommunikationschef som kan vara med och driva utvecklingen av kommunikationsarbetet i Uddevalla kommun. Vi söker dig som brinner för gott ledarskap och kommunikation som skapar värde för Uddevallaborna och kommunens medarbetare.

I egenskap av Kommunikationschef leder du arbetet på enheten för Kommunikation och Kontaktcenter. 

Kontaktcenter är en gemensam funktion i kommunen som stöttar verksamheterna inom organisationen genom att ge svar på frågor via mejl, inlägg i sociala medier, telefonsamtal, tar emot besök och är en väg in till kommunen. Kontaktcenter håller en mycket hög servicenivå och 
ger snabb service till både invånarna, företagen, tillfälliga besökare och andra. 
 
Inom Kommunikation leder du det operativa arbetet med kommunens övergripande kommunikation och marknadsföring, utvecklingen av kommunens webbplats och sociala medier, medborgardialog, kriskommunikation och medierelationer. 
Till uppdraget hör också det strategiska arbetet kopplat till Uddevalla kommuns plats och arbetsgivarvarumärke.  

Som Kommunikationschef har du personalansvar för 20 medarbetare, du ansvarar för en god arbetsmiljö och en ekonomi i balans. Du rapporterar till Personal & Kommunikationschefen på Kommunledningskontoret. 

Dina huvudsakliga ansvarsområden:
• Ansvara för att tillsammans med ledningen utveckla Uddevalla kommuns plats- och arbetsgivarvarumärke samt grafiska profil   
• Strategiskt och operativt kommunikationsstöd både i intern och extern kommunikation 
• Utveckla verksamheten vid kommunens kontaktcenter
• Ansvara för förändring- och kriskommunikation 
• Ansvara för mediehantering och stötta organisationen i mediefrågor 
• Samordna det innehållsmässiga och redaktionella arbetet i våra olika kanaler

Kvalifikationer

Du innehar en akademisk examen inom media och kommunikation, marknadsföring eller motsvarande. Du har flerårig erfarenhet av kommunikationsarbete i ledande befattning, gärna inom en större organisation. I tidigare roller har du arbetat med verksamhetsutveckling genom digitalisering och innehaft press- och mediakontakt. Det är meriterande om du tidigare arbetat inom offentlig sektor och en politiskt styrd organisation. 

För att lyckas i den här rollen är du en trygg och modig ledare som tar vara på dina medarbetares kompetenser genom ett coachande förhållningssätt. Ditt ledarskap präglas av dialog och återkoppling, där du involverar, skapar delaktighet och är tydlig i ditt sätt att kommunicera. 

Du är en förändringsledare som trivs med att ständigt utveckla och förbättra verksamheten. Du är ansvarstagande, visar gott omdöme och ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut.

För oss är det viktigt att all kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Vi välkomnar alla sökande och eftersträvar mångfald.

Ansökan

I denna rekrytering samarbetar Uddevalla kommun med Randstad. Välkommen med din ansökan senast den 5 mars. Urval och intervjuer kommer att ske löpande, ansök därför så snart som möjligt. Vid frågor är du välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskonsult Petra Pettersson på [email protected]

Om företaget

Vi är allt fler som väljer att bo i Uddevalla. Kommunen växer stadigt och har idag drygt 55 000 invånare. Här har vi hav, skog och fjäll nära inpå och dessutom ett rikt näringsliv som präglas av småföretagande och god samverkan.

I Uddevalla kommun strävar vi aktivt efter mångfald genom att värdesätta och rekrytera medarbetare med olika bakgrund. I mötet med andra människor är våra ledord öppenhet, respekt och professionalitet. Tillsammans arbetar vi för ett hållbart samhälle – för alla invånare.

Hjärtat i Bohuslän, liv, lust och läge ger livskvalitet!
Arbetsgivare
Randstad AB
Ansökan
Ansök senast 5 March (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Kommunikationschef till IVO

Arbetsgivare / Ort: Inspektionen För Vård och Omsorg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 March (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Informationschef/Kommunikationschef

Om jobbet
Som kommunikationschef får du en viktig roll i att inrikta och utveckla IVO:s kommunikationsarbete. IVO bedriver sedan en tid tillbaka ett omfattande arbete med att utveckla myndighetens strategiska inriktning som ett led i att nå en ökad måluppfyllelse. Ett av de prioriterade utvecklingsområdena rör en omstrukturerad stödverksamhet, där bland annat kommunikationsverksamheten ingår som en viktig del. Parallellt med detta befinner sig myndighetens kommunikationsarbete i stark påverkan av den pågående coronapandemin, vilket ställer ökade krav på presstjänst och webbredaktioner. IVO:s strategiarbete handlar om att nå ett ökat genomslag, att arbeta mer tillsammans och att arbeta mer riskbaserat. Detta förutsätter aktivt arbete kring kulturen i myndigheten, ledarskapet, den digitala mognaden och förmågan till lärande. Omstruktureringen av stödverksamheten på myndigheten är ett led i detta arbete, där du tillsammans med övriga organisationen kommer att ta steg mot ökad måluppfyllelse för myndigheten. Arbetsuppgifter Vi söker en kommunikationschef för att leda kommunikationsarbetet vid myndigheten. Tillsammans med myndighetsledningen kommer kommunikationschefen att leda och samordna myndighetens kommunikationsverksamhet. Kommunikationsverksamheten är under förändring och kommunikationschefen kommer att få en central roll i utvecklingen av kommunikationsverksamheten. Kommunikationschefen kommer att vara personalansvarig chef för medarbetarna på kommunikationsenheten vid avdelningen för verksamhetsstöd och styrning. Kvalifikationer • Akademisk examen relevant för uppdraget • Flerårig chefserfarenhet inom kommunikationsområdet • Flerårig erfarenhet av mediahantering, presstjänst och strategisk kommunikation på ledningsnivå • Gedigen erfarenhet av förändringsarbete i ledande befattning • Mycket goda kunskaper i svenska språket muntligt och skriftligt • Mycket god kännedom om det statliga och det samhällsekonomiska helhetsperspektivet Meriterande • Erfarenhet av arbete med kommunikation och presstjänst inom en politiskt styrd organisation Profil Vi fäster stor vikt vid de personliga egenskaperna hos dig som söker tjänsten som kommunikationschef. För att lyckas i rollen behöver du ha förmåga att snabbt bygga upp relationer i myndigheten och förstå IVO:s funktionssätt, olika roller i organisationen och olika verksamhetsperspektiv. Du behöver vara duktig på att analysera och svara upp emot de krav och behov som finns från externa parter på en tydlig och öppen kommunikation från myndigheten. Du är en kommunikativ chef med förmåga att kommunicera med ett helhetsperspektiv. Du har mycket god samarbetsförmåga, är flexibel och trivs med att arbeta såväl självständigt som i grupp. Som chef och ledare är du utvecklingsorienterad, du leder och samarbetar med andra på ett coachande sätt och din ledarstil  står för tillit, tydlighet och integritet. Vad kan IVO erbjuda dig? Vi erbjuder dig en utvecklande roll i en spännande kunskapsorganisation med uppdraget att bidra till att göra vården och omsorgen säkrare och bättre. Som tillsyns- och tillståndsmyndighet inom vården och omsorgen har IVO en särställning bland statliga styrmedel. Läget i vården och omsorgen är allt mer komplext. Många verksamheter påverkas av omvärldsfaktorer som exempelvis demografiska förändringar. Samtidigt är förändringstrycket starkt, inte minst mot bakgrund av pågående pandemi, den pågående omställningen till nära vård och den digitala utvecklingen. Det är tydligt i IVO:s tillsyn att de stora riskerna och bristerna inom vården och omsorgen finns på systemnivå. IVO:s arbetssätt behöver därför utvecklas för att svara mot de krav och behov som förändringarna i vården och omsorgen leder till för patienterna och brukarna. Anställningen är en tillsvidareanställning. IVO tillämpar sex månaders provtjänstgöring. Placeringsort är Stockholm. Tillträde sker enligt överenskommelse. Bifoga personligt brev och CV och märk din ansökan med dnr 2.1.1-06726/2021 Sista ansökningsdag är 7 mars 2021   Vad gör IVO  IVO:s uppdrag är att genom tillsyn och tillståndsprövning bidra till en vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter. Vi finns till för vård- och omsorgstagarna. IVO har omkring 780 medarbetare och verksamheten bedrivs vid sex regionala avdelningskontor runt om i landet och tre myndighetsövergripande avdelningar i Stockholm.
Arbetsgivare
Inspektionen För Vård och Omsorg
Hemsida: https://www.ivo.se/
Ansökan
Ansök senast 7 March (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Kommunikationschef

Arbetsgivare / Ort: Lidköpings kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 8 March (7 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Informationschef/Kommunikationschef

Om jobbet
Om uppdraget Kommundirektören har genomfört en omorganisation av kommunstyrelsens verksamheter och från och med 1 april formas en ny kommunledningsförvaltning med fyra avdelningar. Vi söker därför en kommunikationschef och tillika avdelningschef för nya avdelningen kommunikation och näringsliv.   Som kommunikationschef är du ansvarig för kommunens interna och externa kommunikation, presskontakter och utveckling av Lidköpings platsvarumärke. Vidare ingår ansvar för kriskommunikation. I uppdraget ingår att leda kommunikationsenheten med 8 kommunikatörer men också ansvar för näringslivsenheten med 4 medarbetare som leds av näringslivschefen. Arbetet innebär också att ge strategiskt stöd till kommunens chefer och politiska ledning i olika kommunikations- och mediefrågor. Kommunikationsenheten bildades 1 september 2020 då kommunikatörerna centraliserades och har primärt uppdraget att stödja förvaltningarna i kommunikation men även vara ett strategiskt stöd till kommundirektören och dess ledningsgrupp. Enheten har även ansvar för att driva och utveckla arbetet med kommunövergripande policys, styrdokument och riktlinjer gällande kommunikation och kriskommunikation. Utöver det ingår ansvar för innehåll och utveckling kommunens kommunikationskanaler, kommunens grafiska profil samt utveckling av kommunens varumärkesplattform. Kommunikationsenheten har mycket nära samarbete med kommunens Kontaktcenter som leds av Serviceförvaltningen. Näringslivsenhetens uppdrag är primärt att arbeta för ett gott näringslivsklimat och en ökad attraktionskraft för flera invånare, företag och nya jobb. Vidare ansvarar enheten för internationella frågor och landsbygdsutveckling.   Kommunikationschefen har kommundirektören som chef och ingår i hennes kommunledningsgrupp samt i kommunledningsförvaltningens ledningsgrupp.   Vem söker vi? Vi söker dig som har flera års erfarenhet av att strategiskt kommunikationsarbete med stöd till koncernledning och verksamhetsstöd. Du identifierar den förändring och den förnyelse av organisation och verksamhet som behöver göras för att möta både nuvarande och kommande behov och i syfte att nå uppsatta mål. Du kommunicerar, stödjer och genomför förändringar tillsammans med ledningen, organisationen och de för kommunen viktiga samarbetspartners. Du deltar aktivt i kommunens fortsatta digitala utveckling för att skapa delaktighet och dialog, både externt och internt och är tydlig bärare av kommunens värdegrund. För att lyckas i rollen har du: - relevant universitets- eller högskoleutbildning, gärna inom kommunikations- och medievetenskap eller annan kompetens som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig. - flera års erfarenhet av kvalificerat kommunikationsarbete - insikt i och erfarenhet av näringslivets villkor - erfarenheter av ledningsuppdrag på koncernnivå - erfarenhet av att arbeta i en politisk styrd organisation Som person är du - drivande, nytänkande och lösningsfokuserad - du är förtroendeingivande och empatisk - lyhörd, kommunikativ och uttrycker dig väl i tal och skrift - utåtriktad, tydlig och sätter ”kunden” främst Vi erbjuder dig ett stimulerande och utvecklande uppdrag i en kommun med stor tillväxt och framtidstro!   Övrigt Tjänsten innebär att säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras vid anställning.  Rekryteringsprocessen innehåller testning.    Välkommen med din ansökan senast 2021-03-08 Information om arbetsgivaren Våra medarbetares olika kunskaper, kompetenser och perspektiv skapar nya möjligheter och är en viktig del i att vara en hållbar och välkomnande kommun. Vi eftersträvar och värdesätter de kvaliteter som tex. en jämn könsfördelning, anställda med funktionsnedsättning och olika etnisk och kulturell bakgrund tillför våra arbetsplatser. Vi ser därför gärna en mångfald av sökande till alla våra tjänster. Lidköpings kommun vill arbeta med att skapa den goda arbetsplatsen där alla medarbetare ges möjlighet att bygga upp, utveckla och förbättra sin hälsa genom ett aktivt friskvårdsarbete. Läs mer om vilka förmåner du har när du jobbar i Lidköpings kommun. https://lidkoping.se/naringsliv-och-arbete/jobba-i-lidkopings-kommun/darfor-ska-du-jobba-hos-oss/ . Lidköping — en välkomnande och hållbar kommun. Lidköpings kommun har cirka 40 000 invånare och ett vackert läge vid Vänerns södra strand. Närheten till vattnet, Kållandsö med Läckö slott och berget Kinnekulle innebär tillgång till natur- och fritidsupplevelser utöver det vanliga. Lidköpings kommun satsar på framtiden. Här finns utrymme och vilja till förändring. En god livsmiljö, närhet och samverkan ger oss möjligheterna. Lidköpings kommun vill att du skickar din ansökan via vårt rekryteringsverktyg Varbi. Du hittar en knapp längst ner i annonsen där du loggar in och söker tjänsten. Om du av något skäl inte kan söka så (t ex skyddad identitet), vänligen ta kontakt med annonsens kontaktperson för alternativ sökväg. Vi undanber oss samtal från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Arbetsgivare
Lidköpings kommun
Ansökan
Ansök senast 8 March (7 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.