Kulturinformatör

Kulturinformatör

Kulturinformatör kan också ha andra titlar t ex turistinformatör.

Kulturinformatören samverkar med företagare inom besöksnäringen, regionala turistorganisationer, föreningar och andra kommunaktörer.

Som Kulturinformatör inom kommunen tar du emot besökare och marknadsför kommunen, kulturlivet och besöksdestinationen, bl a via turistbyrån, webb och tryckta medier.

Som Kulturinformatör på en turistbyrå är du delaktig i att driva turistbyråns arbete med att tillgängliggöra information, samt ge inspiration och god service till besökare och även tekniskt ansvar för turistbyråns webbutveckling och att den dagliga driften fungerar.

Arbetar man på en Turistbyrå kan även försäljning av biljetter, souvenirer m.m ingå i dina arbetsuppgifter. Turistbyrån kan också ingå i kommunens Kulturenhet, med placering t ex i Kulturhuset.

Utbildning

För att lyckas i rollen som Kulturinformatör inom turismnäringen behöver du, förutom att vara kommunikativ och ha goda kunskaper i svenska och engelska, även ha god lokalkännedom. Ytterligare språk, särskilt tyska, är mycket meriterande.

Det är ofta meriterande för en kulturinformatör att ha erfarenhet av att arbeta med sociala medier, fotografering, bildredigering och publiceringsverktyg för webbplatser, samt att du kan hantera dataprogrammen InDesign och Photoshop.

Personliga egenskaper

De personliga egenskaperna, som är ett måste om du vill arbeta som kulturinformatör, är att du kan ge ett mycket gott bemötande, vara lyhörd och ha lätt för att samarbeta med människor samt är noggrann och besitter en välutvecklad analytisk förmåga.

Arbetsplats

Kulturinformatörer kan vara anställda exempelvis inom kommunens kulturavdelning, på en turistbyrån eller på ett museum.

Yrkesporträtt

Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.